U Novoj Gradiški održana je dvodnevna književno – kazališna manifestacija Četvrti “Let s Gavranom”, koja je u cijelosti posvećena hrvatskom književniku Novogradiščaninu, Miri Gavranu, koji je i ove godine, tom prigodom boravio u Novoj Gradiški. 

“Let s Gavranom” svečano je započeo u utorak, kada je upriličeno otvorenje zanimljive izložbe posvećene našem velikom književniku, a uz to, ljubitelji kazališta i Gavranovog stvaralaštva došli su na svoje, imali su priliku pogledati najizvođeniji  Gavranov kazališni tekst koji je premijerno igran diljem svijeta, riječ je o kazališnoj predstavi „SVE O ŽENAMA“.

Manifestacija je nastavljena i jučer, Teatar Gavran mlade Novogradiščane počastio je edukativno zabavnim igrokazom. Prva je to predstava dječje scene Teatra – “Doktor od životinjica”, autora Mire Gavrana. 

Priča ovog igrokaza je jednostavna, nježna i zabavna. U ordinaciju šarmantnog i šašavog veterinara na pregled dolaze mladi pas i mladi mačak zbog zdravstvenih problema i problema u uzajamnoj komunikaciji. Veterinar i njegov medicinski brat papagaj, pomoći će psu i mačku da savladaju svoje strahove od dolaska u ordinaciju, te će ih pri tome naučiti kako riješiti uzajamne sukobe i zadobiti istinsko prijateljstvo.

U interaktivnoj i blago edukativnoj igri mali gledatelji su i sami naučili ponešto o ponašanju u ordinaciji i savladavanju nepotrebnih strahova, te ispravnom odnosu prema prijateljima.

Redatelj i kreator lutaka za ovu predstavu je Jakov Gavran, magistar glume i lutkarstva, dok uz njega lutke animiraju  i diplomirani glumci-lutkari Luka Bjelica i Borna Galinović. Dramaturg na ovoj predstavi je Hrvoje Seršić, doktor lutkarstva i docent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Glazbu i stihove je napisala Hana Huljić, magistra glazbene teorije i kompozicije kojoj je ovo ujedno i prvi kazališni angažman takve vrste, a napisala četiri pjesmice koje karakteriziraju četiri lika.

”S obzirom na to da pišem tekstove za sve generacije, smatrao sam da bi bilo lijepo da i Teatar Gavran radi predstave za sve generacije, tako da smo pored predstava koje smo igrali proteklih petnaest godina napravili i Dječju scenu i igrokaz namijenjen djeci, a u godinama koje slijede namjeravamo pokriti i tinejdžersku populaciju.” –  rekao je ponosno autor Miro Gavran.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakKino Nova Gradiška: Sutra akcijski film Robin Hood
Sljedeći članakCerničani nastavljaju s projektima: Erasmus+ projekt: „Food for thought – A Cultural Recipe of European Traditions and Customs“, 2018. – 2020.