Dođi diko čijat ćemo perje, pravit ćemo veliko veselje , Al´ je lipo na čijalu biti, a još lipše svog diku ljubiti…

U Adžamovcima je sinoć održana kulturno zabavna manifestacija “Čijalo”.

Manifestacija je to koju treću godinu zaredom organiziraju članovi Mjesnog odbora Adžamovci uz potporu Općine Rešetari. Cilj je, ističu organizatori, običaj čijanja perja spasiti od zaborava i prenijeti ga na mlade. U bogatom kulturno umjetničkom programu predstavila su se domaća kulturno umjetnička društva “Drežnik” i “Rešetari”. Kako je istaknula predsjednica Općinskog vijeća Rešetari Milka Perković, Općina Rešetari uvijek je uz udruge s područja svoje općine:

– Naravno, svaki njihov nastup promocija je Općine Rešetari, stoga ćemo nastojati pomagati njihov rad i aktivnosti. I u ovoj godini osigurali smo proračunska sredstva za njihov rad, svaki dobar program ćemo financirati i nastojati pomoći – istaknula je.

Organiziran je bogat kulturno umjetnički program u kojemu su nastupili ženska i muška pjevačka skupina KUD- “Drežnik” te dramska sekcija koja je do suza nasmijala posjetitelje igrokazom pod nazivom “Sistematski pregled”.

Članovi KUD-a “Rešetari” predstavili su se pjesmama i plesovima iz Slavonije, kolom iz Ražanca te momčakim nadigravanjem iz Banata, dok su se za dobru pjesmu i ugođaj i ovoga puta pobrinuli pjevači iz Drežnika.

– Drago nam je što se, barem na ovakav način, čuva naša tradicija. Iako običaj čijanja perja polako nestaje, dobro je što se na manifestacijama kao što su ove, barem na trenutak prijsetimo starih vremena. U Drežniku je ovaj običaj bio dosta raširen. U zimskim večerima okupljali smo se, čijali perje, pjevali, a bome i “zagledavali”. Svaka je cura morala imati šest jastuka ako želi biti prava “udavača”. Pri kraju večeri dolazili su momci, tu su se stvarale i prve ljubavi – pričaju Drežljanke Ana Milak i Manda Vlaović.

 

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članakOve nedjelje: Dječji maskenbal u Novoj Kapeli
Sljedeći članakGlazba, gluma i smijeh začinili ovogodišnji Zlatni narodni vez Radija Nova Gradiška / Foto