Odlukom Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, do 30. lipnja stanovnici Prograničkog naselja u Kovačevcu trebali su biti deložirani iz svojih domova, međutim Grad Nova Gradiška osigurao je uvjete da ostanu.

– Već nekoliko mjeseci pregovaramo sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje o ovoj temi. Njihov stav po ovom pitanju je bio dosta negativan, naime, htjeli su zatvoriti prognaničko naselje, a njegovim stanovnicima naći zamjenski smještaj u Glini i drugim mjestima. Radi se o pedesetak obitelji koji su smješteni u ovom naselju i koji su ovdje našli svoj dom. Prvenstveno se tu radi o starijoj populaciji koji su silom prilika smješteni u Prognaničko naselje i ovdje našli svoje sigurno utočište. U razgovoru s njegovim stanovnicima doznali smo da oni ni u kom slučaju ne žele napustiti svoje domove, stoga smo nastojali iznaći adekvatno rješenje.

Budući je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje čvrsto stajao pri svojoj odluci da deložira stanovnike Prognaničkog naselja do 30. lipnja, našli smo alternativno rješenje po kojem oni i dalje ostaju živjeti u svojim domovima.

Od 30. lipnja 2017. godine Grad Nova Gradiška će preuzeti skrb o svih pedeset kućica u Prognaničkom naselju s time da ćemo podijeliti troškove stanovanja. O modelima ćemo još razgovarati s korisnicima, no zadovoljstvo mi je poručiti im da ipak ostaju u svojim domovima – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

Komentari
Prethodni članakII. međunarodni memorijalni košarkaški turnir “Đorđe-Đoka Radosavljević”
Sljedeći članakGradski muzej – Izložba “Srednjovijekovna čudovišta”