Povjerenstvo podsjeća da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jasno propisuje da je “birač slobodan objaviti svoje glasačko opredjeljenje” te da “nitko ne može zahtijevati izjašnjenje birača o njegovom glasačkom opredjeljenju”.

“Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića nije primjereno i u suprotnosti je sa općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka”, naglašava DIP, javljadnevnik.hr.

Povjerenstvo podsjeća da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor jasno propisuje da je “birač slobodan objaviti svoje glasačko opredjeljenje” te da “nitko ne može zahtijevati izjašnjenje birača o njegovom glasačkom opredjeljenju“.

Povjerenstvo posebno upozorava da bi fotografiranje glasačkih listića po nagovoru, prisili ili zbog obećane nagrade moglo podrazumijevati ponašanje suprotno citiranim izbornim načelima i zakonskim odredbama. Upućuje i na odredbe Kaznenog zakona kojima se propisuje kaznena odgovornost za počinjenje kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača odnosno povrede tajnosti glasovanja.

Inače, prema informacijama Državnog izbornog povjerenstva današnji dan je protekao uobičajeno. Unatoč upozorenjima na poštivanje izborne šutnje danas je bilo nekoliko kršenja, ništa više ili manje nego na prethodnim izborima. Što se tiče SMS poruka kojima se apeliralo na birače da daju preferencijalni glas određenom kandidatu iz DIP-a su to proslijeđivali u HAKOM. Kako je izborna šutnja na snazi i tijekom sutrašnjeg dana, do zatvaranja birališta, iz DIP-a obavještavaju građane da mogu nabroj telefona 01/7007-007 i faks 01/7007-070 poslati svoje prijave i u najbržem mogućem roku broj s kojeg im je poslana poruka bit će blokrina.

Odgovarajući na upit novinara Dnevnika Nove TV-e o tome ima li izborna šutnja smisla, Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva je kazala: “Teško je odrješito odgovoriti na to pitanje. Bilo je širokih rasprava vezanih za promjenu izbornog zakonodavstva, ali izborna šutnja je uvijek ostala. Ali bilo bi dobro da postoje sankcije ako već i institut izborne šutnje’.

Komentari
Prethodni članakNa području Općine Nova Kapela produženi javni radovi, zaposleno još 15 djelatnika
Sljedeći članakZašto je Ludbreg idealan grad za život?