Današnja deveta sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška i ovoga je puta iznjedrila niz gradskih tema koje su bile u fokusu rasprave gradskih vijećnika. Aktualni sat bio je i ovoga puta prigoda za postavljanje brojnih vijećničkih pitanja na koja je spremno odgovarao aktualni gradonačelnik Vinko Grgić. No, prije nego se rasprava zahuktala, dosadašnji gradski vijećnik HDSSB-a Dubravko Gubić izvijestio je članove vijeća da će svoju funkciju u ovom tijelu gradske vlasti odsada obavljati kao nezavisni vijećnik “Snaga Slavonije i Baranje”, a na vijećničku su dužnost prisegnuli Marija Karlovčan Subić i Boris Lovrić.

“Aktualac” nije mogao početi u svom redovnom terminu i zbog još jednog razloga, Strategije razvoja Grada Nove Gradiške jer je Davorin Slišurić u ime Kluba HDZ-a zatražio da se o ovoj točki dnevnoga reda danas raspravlja u prvom čitanju, a na nekoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća donese konačna odluka.

Prijedlogu se usprotivio gradonačelnik Vinko Grgić objasnivši da, ukoliko se danas ne donese odluka o usvajanju Strategije razvoja Grada, kao strateškog dokumenta u kojemu su definirani brojni projekti koje treba kandidirati prema europskim fondovima, neće biti moguće na iste aplicirati.

– Ako nemamo izglasanu strategiju, nemamo uvjete za fondove – objasnio je gradonačelnik Grgić.

Nakon petominutne stanke, vijećnici su se ipak usuglasili da će se o ovoj točki dnevnoga reda raspravljati na današnjoj sjednici Gradskoga vijeća u obliku u kojem je i predložena.

Aktualni sat je, nakon toga, ipak mogao krenuti.

Pitanje uređenja zgrade vojarne, rekonstrukcija Ulice baruna Trenka i Mala, uređenje pješačkih staza u Relkovićevoj i Gajevoj ulici, uređenje parkirališta u naselju Urije, izgradnja kružnog toka kod Kauflanda, uređenje dječjih igrališta kod Doma hrvatskih branitelja i Prvči, projekt aglomeracije Nova Gradiška – Cernik – Rešetari i besplatni priključci na kanalizaciju, uređenje doma u Ljupini i rekonstrukcija pješačkih staza u ovom mjestu, sufinanciranje kamatnih stopa zainteresiranim poduzetnicima kroz ESIF i druge kredite, prva faza obnove gradskog bazena kroz uređenje sportskog centra, projekti su koje je aktualna vlast na čelu s gradonačelnikom Grgićem krenula realizirati kroz izradu projektne dokumentacije i konkretne radove.

I ovoga je puta postavljeno pitanje rada i odnosa Industrijskog parka i Drvne industrije Nova Gradiška i zatraženo posebno očitovanje i rasprava na ovu temu.

Kako je odgovorio gradonačelnik Grgić, razina problema s DING-om i tvrtkom Fima je puno veća; kada dobiju odgovore DORH-a imat će i potpunu informaciju te je prezentirati vijećnicima i građanima.

Strategija razvoja Grada Nova Gradiška: predizborno orijentirana ili…

U nastavku sjednice, Strategija razvoja Grada Nova Gradiška kao planski dokument politike lokalnog razvoja u kojem su sadržani strateški ciljevi, prioriteti i mjere za postizanje održivog društveno gospodarskog razvoja do 2020. godine, plijenila je danas najviše pozornosti gradskih vijećnika.

Kako je u opsežnom predstavljanju ovog strateškog dokumenta pojasnila savjetnica za europske fondove Senka Vranić, Nova Gradiška teži postati pametan grad u kojemu sinergijski djeluje 6 čimbenika. Razvojni koncept Grada Nova Gradiška osmišljen je kroz tri strateška cilja koja su usmjerena na razvoj konkurentnog poduzetništva, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja te razvoj poljoprivrede i turizma, učinkovito upravljanje infrastrukturom i zaštitom okoliša, kao i povećanje života kulturnog, društvenog i sportskog života na području Grada Nova Gradiška.

Kranje je vrijeme da usvojimo ovu odluku, istaknula je Senka Vranić i pojasnila zašto:

– Kao čovjek koji se bavi ovim poslom, možda sam i previše emotivna prigodom ovakvog izlaganja iz razloga što činimo veliku štetu Gradu i usporavamo ga i unazađujemo, ako ga ne prihvatimo. Kako to?! Prvenstveno iz razloga što vi vijećnici vjerojatno ovu Strategiju ne sagledavate na način kao i struka koja radi na privlačenju sredstava iz europskih fondova. Mi možemo reći da politika na velikim projektima i natječajima ima presudnu riječ u smislu lobiranja. Na nekim natječajima možda, međutim, politika ne može ništa izlobirati ako “pozadina” nije dobro odradila svoj posao i ako nije kvalitetno napravljena. Jedna od tih “pozadina” je i ova strategija – kaže Vranić.

O ovom strateškom dokumentu svoje mišljenje su potom iznijeli i gradski vijećnici.

Preuopćena, traži detaljnu raspravu, dokument s puno lista želja, bajkovita, grubo instrumentaliziranje Gradskog vijeća za potrebe nadolazeće kampanje, dokument koji ćemo morati revidirati nakon donošenja nacionalne i županijske Strategije, samo su neke od kvalififikacija ovog dokumenta koje su iznijeli gradski vijećnici HDZ-a i nezavisne liste.

No, u drugom dijelu rasprave o ovoj točki dnevnoga reda i nakon stanke, dogodila se svojevrsna “katarza”.

Mišljenja su se, ipak, promijenila i svih 18 vijećnika diglo ruku “Za” usvajanje Strategije razvoja Grada Nova Gradiška.

Što se promijenilo? Aktualni gradonačelnik Vinko Grgić zahvalio je svima koji su sudjelovali u izradi Strategije, a potom zaključio:

– To nije moj dokument, ovo je strateški dokument ovog grada. Nije bilo političke volje i znanja da se ona donese. Ovo nije politička konotacija, već stručna, vezana uz razvoj našeg grada. Tri godine je bilo vremena. Vidite i sami da je ovo vrlo stručan, rigidan dokument koji mora pratiti određene regule. Ovo je strateški dokument za naš grad. Znate što me brine? Bjelovar tu strategiju ima od 2011. godine, Zadar 2013. godine…Koja je danas godina?! To je naš problem!Trebamo se pitati tko je i što radio svih ovih proteklih godina?! Neću ulaziti u politikanstvo. Svih ovih 78 ljudi koje je sudjelovalo u izradi Strategije razvoja Grada Nova Gradiška učinilo je odličnu stvar i osiguralo Novoj Gradiški svijetlu budućnost – zaključio je Grgić.

Vijećnici Kluba HDZ-a najprije su bili žestoko protiv usvajanja ove odluke, nakon toga su ipak digli ruke za nju. Zašto ovakav obrat, odgovara u ime Kluba stranke Davorin Slišurić:

– Zapravo i nije neki poseban obrat. Pokazalo se i u raspravi da postoje određene manjkavosti u Strategiji koje se na prvi pogled čine efemerne, međutim one su vrlo bitne i Strategija će morati doživjeti određene promjene nabolje. HDZ neće biti prepreka razvoju ovoga grada, dapače, mi smo itekako zainteresirani da se ovaj Grad razvija u boljem i većem pravcu koji će omogućiti sudjelovanje Grada i gradskih tvrtki u europskim projektima.

Mi smo je usvojili gledajući “kroz prste”. Smatram da ima manjkavosti, ne rješava životna pitanja naših sugrađana. Previše je općenita i komplicirana. Treba je pojednostaviti i objasniti našim sugrađanima koji su njeni stvarni benefiti.

– Strategija razvoja Grada Nove Gradiške do 2020. godine pobudila je dosta “duhova” u Gradskom vijeću. No, u predizbornom smo vremenu, pa je to i razumljivo. Smatram da je to neprimjereno i ne pridonosi dobroj, konstruktivnoj raspravi. No, ipak smo došli do suštine Strategije i drago mi je da su vijećnici uspjeli sagledati korist njezina usvajanja. Mislim da je to na vrijeme donesen razvojni dokument– komentar je predsjednika Gradskog vijeća, HSS-ovog Zorana Jukića.

 

Komentari
Prethodni članakU Učilištu održana lutkarska i glazbena radionica / Foto
Sljedeći članakUdruga “Konji bili, konji vrani”: Sutra redovna godišnja skupština