Desetorici osumnjičenika u aferi JANAF sinoć je određen jednomjesečni istražni zatvor. USKOK je zatražio da se za 12 od 13 osumnjičenika odredi zatvor, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a jednog osumnjičenika su nakon ispitivanja pustili da se brani sa slobode. Zamjenik ravnateljice USKOK-a Tomislav Kamber novinarima je rekao:

”Sudac istrage prihvatio je prijedlog USKOK-a i odredio istražni zatvor svim okrivljenicima zbog opasnosti od utjecaja na svjedok, međutim odbio je naš prijedlog za određivanje istražnog zatvora i u odnosu na opasnost od ponavljanja djela. Jednim dijelom je smo zadovoljni, drugim dijelom nismo zadovoljni međutim nakon primitka pisanog otpravak rješenja suca istrage, odluči ćemo o žalbi i najvjerojatnije ćemo se žali na taj odbijajući dio”.

Među tom desetorkom su Krešimir Petek i Dragan Kovačević, čelni ljudi tvrtki Elektrocentar Petek i JANAF-a koji se sumnjiče za mito, korupciju i trgovanje utjecajem. Evo što su njihovi odvjetnici Veljko Miljević i Ivo Farčić rekli nakon što je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio istražni zatvor:

”To je jedan veliki napredak, jer u zadnjih 10 godina Ivo i ja smo bili često tu, gdje nisu znali okrivljenici zbog čega ostaju. Sad znamo. Ovo je jedna dobra sudačka odluka što ne znači da ju mi nećemo napadati kad ju vidimo u pisanom obliku”.

”Moj klijent je prvenstveno izmoren jer ovo traje već za njega 48 sati. Inače to je čovjek visokih intelektualnih sposobnosti i on se dobro drži”.

Osumnjičeni su i uhićeni gradonačelnik Velike Gorice i HDZ-ov sad već bivši saborski zastupnik Dražen Barišić te gradonačelnik Nove Gradiške i također bivši SDP-ov zastupnik Vinko Grgić, bno njih dvojica zbog iskaza u DORH-u jučer nisu stigli pred suca istrage. Kako se doznaje u jutarnjim satima bi i oni trebali doznati hoće li u istražni zatvor.

Pojavile su se priče i da je još jednom došlo do curenja informacija. Navodno je Dragan Kovačević znao što mu se sprema i pokušavao se riješiti dokaza. Premijer Andrej Plenković ponavlja mantru da se njegova Vlada bori protiv korupcije, a o curenju informacija kaže – ključno je detektirati izvor.

”Postoje tri mogućnosti: policija, DORH i sud. Pa neka odgovore, bilo bi to u interesu i njihovog kredibiliteta.”

Na pitanje šteti li HDZ-u ova najnovija afera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je odgovorio:

“I HDZ-u i cijelom društvu bi štetilo da se afere barem tamo gdje postoje osnovane sumnje ne otkrivaju.”

Podsjetimo i da je Hrvatski sabor jučer izglasao odobrenje za ukidanje imuniteta, lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora za Barišića i Grgića. Budući da je vladajuća većina sastavljena od rubnih 76 ruku, HDZ je odmah našao zamjenu za Barišića, Matu Čička:

“Izuzetna mi je čast što me stranka drugi put izabrala u Hrvatski sabor. Obnašat ću tu dužnost časno, da radimo na dobrobit Republike Hrvatske. Teško je što dolazim u Sabor u ovakvim okolnostima, jako mi je teško zbog toga”, rekao je Čičak.

Sabor je jučer skinuo imunitet još jednom HDZ-ovcu, požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću, kojeg se tereti za krivotvorenje dokumentacije u vezi s projektom gradnje osnovne škole.

Izvor: Mediaservis
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakU općini Rešetari nastavljaju s radovima: Uređuje se prostor oko župne crkve u Rešetarima
Sljedeći članakVinko Grgić i Dražen Barišić dovedeni na ispitivanje