U četvrtak, 21. kolovoza, na blagdan Gospe Voćinske, nekoliko desetaka tisuća vjernika iz požeškog, posavskog i zapadno-slavonskog dijela Požeške biskupije predvođeno svojim svećenicima hodočastilo je u Voćin.

Već prethodnoga dana pješaci iz Davora, Nove Kapele i drugih posavskih župa, najvećim dijelom mladi, krenuli su prema Požegi, gdje su im se na blagoslovu hodočasnika, u crkvi sv. Lovre, pridružili i drugi vjernici iz Kuzmice i požeških župa pa su navečer stigli u Stražeman i ondje prenoćili. Sutradan rano ujutro, nakon molitve u stražemanskoj crkvi, uz župnika Josipa Devčića, unatoč kišnom vremenu, pješaci su nastavili put do Voćina. U Voćin su se uputili pješice i hodočasnici iz Daruvara, Đulovca i drugih mjesta, biciklisti te sudionici hodočasničkog ultramaratona, koji su, tradicionalno, treću godinu za redom, ultramaratonci trčali od Nove Kapele do Voćina. Uz organizatore, članove udruge „Hrvatski sokol“ Nova Kapela – Batrina, trčali su i članovi udruge „Brace“ iz Slavonskog Broda, ultramaratonci iz Zagreba, „Sinovi istine“ iz Slatine. Nakon molitve u novokapelačkoj crkvi BDM i blagoslova župnika, Gorana Mitrovića, krenuli su po ružnom vremenu, ali stigli su na cilj, Majci od utočišta, svaki sa svojom nakanom.

Središnje večernje euharistijsko slavlje u Voćinu predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević s brojnim svećenicima, đakonima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te vjernicima koji su stigli osobnim automobilima ili autobusima. Na slavlju su među ostalima bili i predstavnici javne vlasti, saborski zastupnik Franjo Lucić, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, te članovi požeške gradske uprave. Kad je ulazna procesija stigla na liturgijski prostor na otvorenom, biskup je pred likom Gospe Voćinske u nekoliko poklika uputio hodočasnički pozdrav Isusovoj Majci, na koji su svi nazočni odgovarali pjevajući „Blažena ti što povjerova“. Uvodeći u taj čin, biskup je spomenuo okupljenima kako im je poznato koga imaju u Voćinu: majčinsko srce koje ih i ovom prigodom prima, raširene ruke koje ih žele zagrliti te ih je pozvao da raspoložena i odana srca iskažu hvalu Isusovoj Majci. U pozdravu koji je uputio svim hodočasnicima kazao je kako Požeška biskupija na ovom hodočašću želi zahvaliti Bogu za proglašenje svetim njezina utemeljitelja, pape Ivana Pavla II. koji je okrunio lik Gospe Voćinske u Osijeku prije 11 godina a prije „Slava Bogu“ pred slikom svetoga Pape izloženom usred oltarnoga prostora predvodio je molitvu zahvale, koju su vjernici tijekom priprave za slavlje kanonizacije u Rimu molili u svojim župama. Nakon što je biskup zapjevao „Slava Bogu“ u počast svetoga Utemeljitelja Požeške biskupije, oglasila su se i zvona voćinskog svetišta a vjernici se pridružili pjevajući himan hvale.

U svojoj propovijedi biskup je, među ostalim, rekao da je providnosnom odlukom pape Ivana Pavla II., nasljednika sv. Petra, prije 17 godina utemeljena Požeška biskupija i da su brojna hodočašća u biskupijska marijanska svetišta svojevrsno okupljanje na jednodušnu i ustrajnu molitvu s Isusovom Majkom, da se u srcima vjernika otvorenima tim putem događa Isusov zahvat Duha Svetoga, po kojem se učvršćuje zajedništvo požeške mjesne Crkve i ostvaruje poslanje koje joj je povjereno. Zahvalio je svima koji ne odustaju od te molitvene ustrajne jednodušnosti pa po njima Isus Krist služenjem svoje Majke može u suvremenom hrvatskom društvu ostvarivati svoje djelo spasenja.
Nakon popričesne molitve, na liturgijskom prostoru ugašena su svjetla, ali je započela služba svjetla, hvala i molbenica Isusovoj Majci, u kojoj se zahvaljivalo za dar svetosti pape Ivana Pavla II. po Marijinu zagovoru i preporučalo hodočasnike njezinoj zaštiti. Za to vrijeme u maloj procesij,i po svim dijelovima prostora na kojem se odvijalo euharistijsko slavlje, pronesen je lik Gospe Voćinske. Vjernici su mu mogli izraziti svoje poštovanje s upaljenim svijećama, pjesmom i molitvom. I ovom prigodom voćinsko svetište je, vjerničkim uzdizanjem svijeća uvis, popraćeno pučkim pjesmama i poklicima podarilo sudionicima slavlja snažno iskustvo zajedništva, ispunjenosti Božjom blizinom, radošću i mirom.

Biskup je na svršetku slavlja svima zahvalio za sudjelovanje i poželio da puninu srca koju nose svojim kućama podijele sa svima koje će susresti te najavio daljnji biskupijski marijanski hod sljedećih dana u pleterničkom svetištu Gospe od suza, zatim u Kutjevu, pa na Gospinom polju i ponovno u Voćinu, za Malu Gospu.

Autor: Višnja Mikić

Komentari
Prethodni članakHDZ: “Jasno i nepristrano osuditi komunističke zločine”
Sljedeći članakNiti kiša nije mogla pokvariti zabavnu večer 19. NG ljeta (photo)