Klimatske promjene su se dogodile, cijena pšenice ne pokriva troškove proizvodnje, Hrvatska je sve veći uvoznik hrane teme su na koje je saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović upozorio u srijedu u Hrvatskom saboru s namjerom da se u toj instituciji počne govoriti o temama o kojima ovisi svakodnevica svih hrvatskih građana, hrana i proizvodnja hrane su top teme, koje su prema Vlaoviću zanemarene.„Vrijeme je za razgovor o životno važnim temama, klimatskim promjenama, njihovom utjecaju na proizvodnju hrane i načinima prevencije štetnog djelovanja. Osiguranje usjeva nije i ne može biti jedina metoda naročito u situaciji kada osiguravajuće kuće ne ispoštuju ugovorene uvjete, mada niti jedno financijsko obeštećenje ne može poljoprivredniku nadoknaditi ljubav i vjeru s kojom proizvodi, izgubljeni urod i izgubljeno tržište jer kupci odlaze drugdje.“ rekao je Vlaović prozvavši još jednom za neprovođenje Zakona o obrani od tuče.

Zapitao se što je hrvatski interes.„Je li Hrvatskoj u interesu proizvodnja hrane ili ne? Žetva je na vrhuncu, a još uvijek nisu definirane cijene žitarica, poljoprivredni proizvođači su prepušteni „tržitu“, ja kažem prepušteni su lobijima, „velikim ribama“ i „igračima“ koji imaju skladišne kapacitete i diktiraju tempo. Otkupne cijene pšenice su od 0,90 do 1,2 kn po kilogramu. U okruženju i Frankfurtskoj burzi cijene su više od 1,3. U Ministarstvu poljoprivrede se pozivaju na Pravilnik o ugovaranju odnosa u otkupu žitarica usklađen sa Zakonom o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Ovo što se u Hrvatskoj danas događa je nepošteno, poljoprivrednici su prisiljeni u silose predati urod, a zatim ih se ucjenjuje s neprimjereno niskim cijenama ispod 1,2 kn u uvjetima kada je proizvodnje 1,3 kn. cijene repromaterijala su ekstremno visoke.“Vlaović je kazao kako je rad u Hrvatskoj obezvrijeđen posebno rad poljoprivrednika na njihovim OPG-ovima jer tamo ne postoji radno vrijeme i unaprijed dogovorena stanka, tamo se radi kada to vremenske prilike dopuštaju.

Pozvao je ministra poljoprivrede, Žito zajednicu, Hrvatsku poljoprivrednu komoru i vlasnike silosa da sjednu za okrugli stol i nađu rješenje za hrvatske poljoprivrednike i poljoprivredu.„Ako se to ne dogodi većina poljoprivrednika će odustati od proizvodnje krušarice, onda ćemo zaključiti da je u interesu Vadi ministru i Tolušiću da se i dalje uvozi pšenica iz Bosne i Hercegovine, u 2018.uvezeno je 53 tisuće tona iz „velike žitnice“, ili da se uvozi preko 60 tisuća tona smrznutog tijesta i pekarskih proizvoda u Hrvatsku. Čiji je to interes? Je li ministru interesu da naši poljoprivrednici stanu obrađivati hrvatske njive, proizvoditi hranu u Hrvatskoj ili mu je važniji prihod od uvoznika? Očito su uvoznici miliji jer je u opticaju velika i brza lova.“Vlaović je još jedanput, prozvao zbog nečinjenja na području raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem i podsjetio na HSS-ov Zahtjev za interpelacijom Vladi koji nije stavljen na dnevni red sjednice Vlade RH. Kazao je kako je Vlada inovativna kod oporezivanja i dodavanja nameta poljoprivrednicima, a posljednji u nizu je naplata RTV pristojbe za radne strojeve u poljoprivredi.„Lako je direktoru HRT-a dobiti plaću 42.000 kn kad svaki poljoprivrednik po radnom stroju plaća 80 kuna pristojbe.“ zaključio je Vlaović.

Komentari
Prethodni članakSve je spremno za još jednu spektakularnu motocross utrku u Slavoniji
Sljedeći članakCernički ćuptet među 100 najpopularnijih hrvatskih jela