U utorak je u Hrvatskom saboru raspravljen set poreznih zakona koji bi trebali donijeti promjene u način oporezivanja dohotka zaposlenih mladih osoba što u HSS-u podržavaju i predlažu veću liberalizaciju, ali ne podržavaju bogaćenje bogatih što će omogućiti Prijedlog Zakona o porezu na dobit jer će se niža stopa od 12% primjenjivati do iznosa od 7,5 mil. čiste dobiti „jer Hrvatska zna“ kako podržati partikularne interese na štetu zaposlenih kojima se viša stopa poreza primjenjuje već na dohodak od 3.800 kn od nesamostalnog rada radnik plaća porez 24%. U Saboru je u ime Kluba HSS-a i Demokrata stajališta iznio zastupnik Davor Vlaović „Planirani proračunski rashodi rastu u 2020. po znatno većim stopama od rasta BDP-a. To nam govori da će porezni prihodi rasti i da je porezni pritisak na obične građane visok. Rasterećenja kroz četiri kruga porezne reforme će se dogoditi za pojedine skupine, ali i dalje ostajemo jedna od četiri članice EU s najvećim poreznim pritiskom. Porezni prihodi, jedini u Hrvatskoj, kontinuirano rastu po stopi od 3%.“

Vlaović je konstatirao da je hrvatski porezni sustav glavni kočničar privatnim investitorima i gospodarstvenicima. Taj sustav je u stalnim fluktuacijama i prenormiran kroz bizarno veliki broj zakona, a poseban, dodatni problem čine neefikasni pravosudni sustav i korupcija.

Rekao je: „Četvrti krug poreznih izmjena dodatno stvara pritisak na gospodarstvo i nervozu zbog promjena kojima se nanovo i nanovo treba prilagođavati. Ovo što predlažete nije ozbiljna reforma. Reforma bi značila smanjivanje troškova javnog sektora, a to niti ne predlažete“, i u raspravi ukazao na problem novog zapošljavanja u javnom sektoru koji se događa u Hrvatskoj dok se istovremeno broj radnih mjesta u realnom sektoru smanjuje. Napomenu je kako se niti uvođenjem e-usluga u pojedinim područjima ne smanjuje broj zaposlenih u upravi nego se događa suprotno. Podsjetio je na obećanje Vlade RH o smanjenju ministarstava što se nije dogodilo, opet se dogodilo suprotno –povećanje broja ministarstava.

U raspravi se posebno dotaknuo selektivnog PDV-a na prehrambene proizvode koji kao takav nije polučio rezultate jer su mesne prerađevine u odnosu na svježe meso i živu stoku ostale oporezive s 25%. Po Vlaoviću takva praksa tjera građane na kupovinu hrane u susjednim državama.
„PDV na hranu treba smanjiti na 5% da bi naša proizvodnja bila konkurentna.  Naša proizvodnja mlijeka, mesa i prehrambenih proizvoda stalno pada, a uvoz raste. Ovakvim PDV-om kakav mi u Hrvatskoj imamo, profitiraju jedino uvoznici i trgovci koji nisu smanjili cijene nakon snižavanja PDV-a na dio prehrane.

Pitam za koga mi radimo izmjene poreznih zakona za hrvatske građane ili za uvoznike i veletrgovce? Odgovor „Hrvatska zna“.“
O porezu na dobit Vlaović je rekao: „Stav HSS-a je da svaka reinvestirana kuna u deprivirana područja, a to su svakako Slavonija, Baranja, Srijem i Lika gdje se teško živi i odakle se iseljava, svakom poduzetniku koji reinvestirana u nov radno mjesto to bude porezna olakšica. Ta mjera bi pomogla otvaranju novih radnih mjesta i oživljavanju krajeva koje mladi napuštaju“ , dodao da je potrebna veća motivacija poduzetnika , a porezno rasterećenje to svakako je. Predložio je da mladi do 35 godina budu porezno rasterećeni s 50% poreza na dohodak i da to ne bude kraj nego da se kroz narednu godinu dane osmisle i predlože modeli koji će mlade zadržati u Hrvatskoj i nakon 35. godine života jer upravo u toj dobi mladi najviše iseljavaju.

Vlaović je pozvao Vladu da pravednije rasporedi prikupljene poreze povratom dijela trošarina i dijela PDV-a jedinicama lokalne i regionalne samouprave jer jedinice lokalne samouprave dobivaju obveze za čije izvršenje istovremeno ovise o dobroj volji ili dotacijama središnje države. „Ako poreznu presiju nastavimo raditi prema OPG-ovima, obrtnicima i malim privrednicima svakim danom će ih biti sve manje , a pojedini dijelovi Hrvatske će ostati prazni“, kazao je. Četvrti krug Danteova pakla karakterizira pohlepa zbog želje za bogatstvom i superiornošću, vladanjem nad drugima pri čemu su stradavali obični ljudi, puk i narod. U HSS-u se nadaju da četvrti krug porezne reforme neće polučiti iste rezultate.

Komentari
Prethodni članakOpćinu Cernik posjetila delegacija Europske inicijative židovskih groblja
Sljedeći članakPoziv za sufinanciranje organizacije velikih sportskih manifestacija u 2020. godini