Autor: A. Primorac/Sbplus

“Mi kao stranka želimo potpunu ravnopravnost. To smo pokazali i svojim odnosom prema ljudima u Hrvatskoj koje ne dijelimo ni po vjerskoj, ni po nacionalnoj, ni etničkoj, ni seksualnoj orijentaciji. Žene imaju pravo same odlučivati o svom reproduktivnom zdravlju, a ne da za njih to odlučuju raznorazne konzervativne i klerikalne udruge i pokreti ili molitvene zajednice. To je ta ravnopravnost za koju se SDP zalaže i to je ta slika Hrvatske kojoj trebamo težiti. Naš zadatak je to osigurati,”piše Sbplus.

SLAVONSKI BROD – Pred nama je zadatak mijenjanja Hrvatske. Jedino što želimo je da ova zemlja bude normalna, da vratimo povjerenje u institucije, zaustavimo iseljavanje, da osiguramo ljudima život dostojan čovjeka. A to znači veći standard, bolje uvjete života, veće plaće – kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je danas boravio u Slavonskom Brodu. Razlog njegova posjeta je promocija Nacionalnog programa zdravstvene politike SDP-a, koji će u narednom razdoblju, biti predstavljen i u drugim gradovima Hrvatske.

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, kazao je kako je glavna zadaća te stranke osigurati jednakost građana Hrvatske s ostalim građanima Europske unije. – Ako već imamo europske cijene, trebali bi imati i europske plaće i od toga nećemo odustati. To je imperativ SDP-a. Ali kao što se u EU parlamentu Biljana Borzan izborila da u našu zemlju dolaze proizvodi jednake kvalitete kao što su u Njemačkoj, Engleskoj, Belgiji, tako se za jednakost moramo izboriti i na ostalim područjima – poručio je Bernardić, apostrofirajući pri tome činjenicu kako hrvatski građanin mora imati dostupnu zdravstvenu uslugu.

– Naš program nudi rješenje kako vratiti povjerenje u zdravstveni sustav, kako vratiti liječnike i medicinske sestre, kako ljudima osigurati besplatno i dostupno javno zdravstvo – poručio je Bernardić u kongresnoj dvorani Hotela Art, gdje je više o samom programu kazao predavač, dr.med. Saša Srića, inače član Nacionalnog savjeta za zdravlje SDP-a.

– Na začelju smo u EU po dojenačkoj smrtnosti i preživljavanju odraslih pacijenata. Stopa mortaliteta od kardiovaskularnih i malignih bolesti je dva puta veća, stvaramo u gubitke u zdravstvu, imamo nultu stopu tolerancije na korupcijske afere, liste čekanja su ogroman problem i to se mora početi rješavati – kazao je dr. Srića, ističući kako je jedan od načina kako to sve riješiti i poboljšanje uvjeta rada zdravstvenih djelatnika te osiguranje adekvatnih primanja za njih.

– Moraju se osigurati adekvatni uvjeti i povećati plaće. Naš sustav nudi samoodrživost i učinkovitu zdravstvenu zaštitu koju trenutno nemamo, ali i smanjenje listi čekanja koje predstavljaju veliki problem hrvatskog zdravstva. Njih je moguće riješiti dodatnim radom iza 16 sati, takozvanim sistemom otvorenih vrata – rekao je dr. Srića ističući uvjerenje kako upravo zdravstveni program SDP-a može ljudima vratiti vjeru u zdravstveni sustav.

Osim u zdravstvu SDP-e se, istaknuto je danas, zalaže za ravnopravnost na svim poljima.

– Mi kao stranka želimo potpunu ravnopravnost. To smo pokazali i svojim odnosom prema ljudima u Hrvatskoj koje ne dijelimo ni po vjerskoj, ni po nacionalnoj, ni etničkoj, ni seksualnoj orijentaciji. Mi na listi za EU parlament imamo jednak broj žena i muškaraca i to je povijesni iskorak kakav nema niti jedna druga stranka. A više žena u politici za mene osobno znači bolju politiku. To je ta potpuna ravnopravnost. To je ta ravnopravnost za koju se SDP zalaže i to je ta slika Hrvatske kojoj trebamo težiti. Ali te žene imaju pravo same odlučivati o svom reproduktivnom zdravlju, a ne da za njih to odlučuju raznorazne konzervativne i klerikalne udruge i pokreti ili molitvene zajednice. Naš zadatak je to osigurati – zaključio je Bernardić, dodajući kako je na SDP-u po treći puta izazov, ali i zadatak mijenjanja Hrvatske, poručivši: “nema to tko drugi napraviti osim nas. Sve je na nama.”

Neposredno prije tribine u Hotelu Art, čelnici državnog SDP-a, u pratnji predsjednice Županijske organizacije stranke, Marine Opačak Bilić posjetili su štand na kojem je organizirano mjerenje razine kolesterola i šećera u krvi. Kako je ta javnozdravstvena akcija lokalnog SDP-a bila upriličena na slavonskobrodskoj Tržnici bila je to prilika da se Bernardić zadrži i u kraćem razgovoru s proizvođačima i kupcima na gradskoj Tržnici.

Komentari
Prethodni članakNaša pozitiva: Medicinska sestra Mandica Karakaš nakon dugih 46 godina otišla u, više nego zasluženu, mirovinu
Sljedeći članakTeška prometna nesreća u Novoj Kapeli: Automobil sletio s ceste, vozača odvezla Hitna, cesta zatvorena