U školskom prostoru Osnovne škole Ljudevita Gaja danas je postavljena izložba plodova zemlje, pekarskih proizvoda i drugih plodova zemlje, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja, te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha.

Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, kao zahvala na svim plodovima kojima smo bili podareni tijekom godine.

Postavljena je i izložba učeničkih radova, likovnih, literarnih i dr., rezultati istraživanja; npr. zastupljenost različitih vrsta žitarica u prehrani stanovništva određenog kraja, autohtone biljne vrste određenog područja, prehrana stanovništva i prehrambene navike kroz povijest, poljodjelske kulture naših županija i njihov uzgoj, odnos prema kruhu i plodovima zemlje. Izložbene prostore dcošli su obići roditelji učenika i njihovi gosti.

Cilj ovih izložbi je upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha, od zrna do kruha, približiti im blagovanje kruha i narodne običaje te poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage.

Između ostalog djecu se upoznaje sa žetvenim i ostalim običajima i ukazuje na važnost zdrave prehrane i sve prednosti ekološke poljoprivrede u odnosu na genetski modificirane organizme, odnosno hranu proizvedenu na umjetni način.

“Kao i svake godine i ove godine naši učenici i učitelji priredili su simpatičan program. Uključili su se većinom učenici nižih razreda koji su napisali prigodne pjesmice o kruhu, pripremili su razne igokaze i pjesme. Nastojimo svake godine obilježiti Dane kruha, u goste pozovemo župnika Pericu Matanovića koji blagoslovi naš kruh. Našu djecu učimo u duhu naše eko škole da kruh ne treba bacati, ako ima viška, rado daj onome tko nema.”, riječi su ravnateljice OŠ “Ljudevita Gaja prof. Helene Kudra.

Autor: Radiong

Komentari
Prethodni članakIstaknuta kandidatura, slijede nove aktivnosti
Sljedeći članakDanas Međunarodni dan bijelog štapa i Dan zdravih dojki