Dječji vrtić Nova Gradiška ovih dana uspješno provodi program “Dani Grigora Viteza”.

U Gradskoj knjižnici Nova Gradiška, u srijedu je počelo obilježavanje Dana Grigora Viteza. U programu su sudjelovale starije skupine dječjih vrtića Radost i Maslačak. Ravnateljica Gradske knjižnice, Biljana Dakić, djecu je darivala slatkišima za sve lijepe recitacije i pjesmice koje su izveli.

Program je trajao danas i sutra u dječjim vrtićima Radost i Maslačak, a obilježavaju se dvije velike obljetnice; 105 godina od rođenja, te 50 godina smrti jednog od najpoznatijeg i najomiljenijeg hrvatskog pjesnika za djecu, cijenjenog u Europi i svijetu, a rođenog u Kosovcu.

Ravnateljica Dječjeg vrtića, Vera Trobić, istaknula je važnost čitanja knjiga i slikovnica djeci u vrtiću. To naravno podrazumijeva djela Grigora Viteza.

Grigor Vitez rođen je u Kosovcu pokraj Okučana, 15. veljače 1911., a preminuo je u Zagreb, 23. studenoga 1966. godine. Bio je hrvatski pjesnikdječji pisac i prevoditelj. Smatra se začetnikom moderne hrvatske književnosti za djecu. Prije Drugoga svjetskog rata bio je učitelj, a poslije je radio u Ministarstvu prosvjete i kao urednik u izdavačkoj kući Mladost. Pisao je poeziju za djecu i odrasle (Sto vukovaKad bi drveće hodaloGdje priče rastu), a prevodio je s ruskogfrancuskog i slovenskog jezika. Njegovom poezijom dominiraju jednostavne i neposrednelirske slike u tradiciji poetskog izraza Dobriše Cesarića. Stihovi skladni i muzikalni, a svojim je pjesmama zbog aktualnosti i duhovitih poanti osvojio široki krug čitatelja. Objavio je nekoliko poetskih zbirki među kojima se ističu: PjesmeNaoružane ružePovjerenje života i Kao lišće i trava. Njegove pjesme prevođene su na gotovo sve europske jezike.

 

KAKO ŽIVI ANTUNTUN

U desetom selu
Živi Antuntun.
U njega je malko
Neobičan um.
On posao svaki
Na svoj način radi:
Jaja za leženje
On u vrtu sadi.
Kad se jako smrači,
On mrak grabi loncem.
Razlupano jaje
On zašiva koncem.
Da l’ je jelo slano,
On to uhom sluša.
A ribu da pjeva
Naučiti kuša.
Na livadu tjera
Bicikl da pase.
Da mu miše lovi,
On zatvori prase.
Guske sijenom hrani,
Snijegom soli ovce.
A nasadi kvočku
Da mu leže novce.
Kad kroz žito ide
On sjeda u čun.
Sasvim na svoj način
Živi Antutun.

no images were found

Komentari
Prethodni članakZanimljiv sportski vikend u Novoj Gradiški
Sljedeći članakGradsko izborno povjerenstvo objavilo liste kandidata za Gradonačelnika i Gradsko vijeće Nove Gradiške