Soja se uzgaja više od 13000 godina u Kini, a njena svojstva tek su nedavno otkrivena na Zapadu. Sojini su proteini po iskoristivosti potpuno jednaki proteinima životinjskog podrijetla, pa mogu sudjelovati u izgradnji proteina u ljudskom organizmu.

Predavanje na temu Soja u prehrani održat će se danas 3. 2. u 17,00 sati u Domu kulture (predavaonica pokraj dvorane). Predavačica je naša sugrađanka Vesna Alasić, dipl. ing. agr., koja će govoriti o blagodatima soje u prehrani i brojnim mogućnostima vezanim uz uzgoj i daljnju uporabu ove kulture te ujedno predstaviti svoju knjigu Soja u prehrani.

O autorici:
Vesna Alasić rođena je u Novoj Gradiški gdje je završila srednju prehrambenu školu, nakon čega 1980. upisuje Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1984. i diplomirala. Od 1985. zaposlena je u PIK-U Nova Gradiška na radnom mjestu tehnologa za obradu sjemena, a 1987. odlazi na specijalizaciju iz fitopatologije sjemena nakon čega radi kao ispitivač zdravstvenog stanja sjemena. U Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva radi od 1995., prvo kao stručni savjetnik za ratarstvo u Sektoru poljoprivredne savjetodavne službe. Trenutno radi kao viša stručna savjetnica u službi za stručnu podršku Područnoj jedinici Slavonsku Brod, Ispostava Nova Gradiška, Ministarstva poljoprivrede. Autorica je i koautorica brojnih stručnih članaka, publikacija i priručnika iz područja ratarstva.

Komentari