Danas počinje nova školska godina.

Učenici se u klupe vraćaju danas i u njima će biti do 21. lipnja. Imat će zimske praznike u dva dijela, a čeka ih i proljetni i jesenski odmor. Odluka je to Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Prvo polugodište traje od 4. rujna do 22. prosinca, drugo od 8. siječnja 2024. godine do 21. lipnja. Za učenike završnih razreda srednje škole do 24. svibnja 2024. godine.

Poseban je ovo dan za učenike prvih razreda koji će danas po prvi puta sjesti u školske klupe.

Osim prvašića i roditelji, u pravilu, emotivno proživljavaju tu promjenu i često imaju mnoga pitanja. Stručnjaci savjetuju roditeljima da prije polaska mališana u prvi razred preispitaju sebe i svoje osjećaje:

– Djeca iznimno dobro iščitavaju vaše osjećaje i neverbalne signale koje “odašiljete“. Ako ste zabrinuti kako će započeti školovanje vašeg djeteta i kako će se ono snaći u novoj situaciji tu brigu ćete najvjerojatnije prenijeti i na vaše dijete. Kako bi polazak u školu bio što bezbrižniji možete pričati svom prvašiću o svojim iskustvima s polaskom u školu, ali i o promjenama u njegovom životu koje će se dogoditi kad krene u školu (npr. dio dana će ostajati sam u kući). Uputite dijete na osobe koje mu mogu pomoći u slučaju potrebe dok je samo kod kuće. Privikavajte dijete na situacije u kojima će trebati pokazati oprez. Uputite ga kako se dolazi do škole, upozorite na opasna mjesta. Svakako potičite pozitivne stavove djeteta prema školi i učenju. Pozitivne stavove razvit ćete tako da o školi uvijek pričate kao o mjestu na kojem će raditi zanimljive stvari, puno učiti i upoznati nove prijatelje. Nemojte dijete plašiti školom ili učiteljicom. Pohvalite dijete, pokažite ponos, ohrabrite njegovu znatiželju, izrazite uzbuđenje i veselje zbog polaska u školu – savjetuju.

Sretno, prvašići!

 

Komentari
Prethodni članakU kazalištu gostuje kazališna predstava “Propovijed”
Sljedeći članak“Svi smo uz tebe Hrva 6” – Pobjednici turnira ekipa BFD