Što je plavi ponedjeljak?

Izračunava se pomoću niza čimbenika u (ne posebno znanstvenoj) matematičkoj formuli. Faktori koji utječu na izračun Plavog ponedjeljka su: vremenski uvjeti, minus na računu (konkretno, razlika između minusa i naše sposobnosti plaćanja istog), količina vremena koja je prošla od Božića, vrijeme koje prošlo od napuštanja novogodišnjih odluka, padanje motivacije i osjećaj potrebe za preuzimanjem kontrole nad svojim životom.

Formulu za izračun najtužnijeg dana, ‘Plavog ponedjeljka’, je izvorno osmislila tvrtka za odnose s javnošću, a u međuvremenu je postao tako popularan da se počeo obilježavati svake godine.

Kad pada ‘Plavi ponedjeljak’ u 2018.?

Danas! Zadnji dan u mjesecu siječnju. 

Zašto neki ljudi ne vole ideju ‘Plavog ponedjeljka’?

Dobrotvorno društvo za pružanje psihičke pomoći ‘Mind’ gleda na ovo obilježavanje s određenim rezervacijom, budući da smatraju da izračun ovog dana nema nikakvu znanstvenu podlogu.

– Ovdje u Mindu smatramo da je obilježavanje ovog dana jako obmanjujuće. Mi, koji živimo s depresijom znamo da ovi osjećaji nisu upravljani danima ni datumima. Implicirajući da određeni dan ima utjecaj na psihu produbljuje mit da je depresija samo ‘pojačani osjećaj tuge’, nešto što se ne treba ozbiljno shvaćati – napisali su na svojoj Internet stranici.

Više grana Dobrotvornog društva Samarićana u Velikoj Britaniji pokušavaju ‘Plavi ponedjeljak’ pretvoriti u ‘zakuhani ponedjeljak’ i nudit će na eventima diljem zemlje kavu ili čaj kao “čašicu razgovora” za sve kojima treba pozitivan razgovor. Također, njihova telefonska linija je otvorena i besplatna tijekom cijele godine.

Što možete napraviti vezano za ‘Plavi ponedjeljak’?

Negativne osjećaje najbolje je otjerati druženjem s prijateljima ili obitelji, zašto ne bi započeli aktivnost koju oduvijek želite isprobati ili jednostavno otiđite u teretanu budući da vježbanje potiče pozitivne osjećaje.

– Ubacite u dnevni raspored 30-minutnu vježbu, to može biti brzo hodanje, lagano trčanje, opuštajuće plivanje na bazenu u kvartu ili bilo koja aktivnost koja će vas pokrenuti – savjetuje osobni trener Andy Ward.

– Ako ne možete ili ne stignete danas se zabaviti ili započeti neki pozitivni hobi, isplanirajte ga. Već sama aktivnost dogovaranja neke zanimljive i vesele aktivnost će vam poboljšati raspoloženje – dodaje Ward.

 

Izvor: znet 

Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakUskoro nove mjere: Za otpad u krivoj kanti i do 5000 kuna kazne
Sljedeći članakUređenje Brđana