Svakog 20. studenog obilježavamo Svjetski dan djece s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Obilježavanje Svjetskog dana djece potaknula je Organizacija Ujedinjenih naroda. Upravo 20. studenog 1959. godine Generalna skupština UN-a je usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, a 1989. godine „Konvenciju o pravima djeteta“.

Diljem svijeta na Svjetski dan djece pokreću se akcije i brojna pitanja s kojima se suočavaju djeca i mladi. Danas na poseban način treba gledati na prava djece i adolescenata i u najsiromašnijim područjima na svijetu.

Osnovna dječja prava su:

– Prava preživljavanja – hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard;

– Razvojna prava – razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet;

– Prava sudjelovanja – donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama;

– Prava zaštite od – zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije.

Možeš biti sve što poželiš! Moto je kampanje omiljenog dječjeg kanala RTL Kockice povodom Svjetskog dana djece koji se obilježava ove subote.

Koliko je važno da djeca odrastaju u svijetu jednakih mogućnosti i što naši najmlađi gledatelji žele biti kada narastu? Ono što mogu dječaci, mogu i djevojčice – da se moramo zalagati za to da djeca, odrastaju u svijetu jednakih mogućnosti promiče već 7 godina prvi domaći besplatni specijalizirani kanal za djecu, mlade i obitelj – omiljena RTL Kockica. Počinje kampanja povodom Međunarodnog dana djece koji se obilježava 20. studenog.

“Želimo svim našim najmlađim gledateljima reći da nikada ne prestanu sanjati”, kaže brand managerica za RTL Hrvatsku Petra Ravlić.

Komentari
Prethodni članak86 novooboljelih osoba od COVID-19 u protekla 24 sata, jedna osoba preminula
Sljedeći članakSve stranke od 16. studenog prilikom ulaska u objekte Ministarstva trebaju digitalnu COVID potvrdu ili drugi dokaz