Na današnji dan, 15. siječnja, prije 28 godina, hrvatsku su neovisnost zajedno priznale tadašnje članice Europske unije (EU), a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Domovinski je rat bio u jeku, a gotovo trećina zemlje bila je pod okupacijom tadašnje JNA i srpskih pobunjenika.

Na svoje tada priznate granice Hrvatska je izišla tek po završetku mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja, odnosno nakon šest godina.

Te večeri, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u emotivnom je obraćanju naciji poručio:

– Današnji dan, 15. siječnja 1992.  bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana.

Svojim je suradnicima pak rekao: “Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države”.

Novogradiščani su ovaj veliki datum iz hrvatske povijesti obilježili zajedničkim druženjem uz, sada već tradicionalni, „Grah fest”.

Manifestacija je ovo koja polako, ali sigurno, prerasta u tradiciju, a ove joj se godine pridružio veliki broj natjecateljskih ekipa, njih 30 i veliki broj posjetitelja i gostiju.

Kako ističu organizatori, Grad Nova Gradiška i Turistička zajednica, zbog velikog broja posjetitelja i prijavljenih ekipa sljedeće godine će manifestaciju probati proširiti i održati na većem prostoru.

– Cilj je postignut, obilježavamo ovaj veliki datum iz naše hrvatske povijesti, družimo se, tu su predstavnici brojnih braniteljskih i svih ostalih udruga, naših građana. Kroz zajedništvo i druženje prisjećamo se naših branitelja i slavnih dana Domovinskog rata, ali i utiremo put daljnjem razvoju – istaknuo je, između ostalog, gradonačelnik Vinko Grgić.

 

 

Komentari