Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo već petu godinu zaredom danas organizira javnozdravstvenu akciju Dan crvenih haljina. Moždani udar svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke i jedino se prevencijom može ublažiti ta strašna statistika.

Cilj akcije Dan crvenih haljina je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života.

– Veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara i ovom akcijom želimo educirati javnost i ukazati na specifičnosti. Moždani udar može se spriječiti u velikom broju slučajeva i zato moramo preuzeti brigu o vlastitom zdravlju. Promjena načina života, osluškivanje vlastitog tijela i znakova upozorenja koje nam ono šalje mogu smanjiti rizik od ove teške bolesti, a ukoliko do moždanog udara ipak dođe, najvažnije je pravovremeno prepoznavanje i brza reakcija okoline – naglašava idejna začetnica akcije i predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan.

Svečano obilježavanje akcije održat će se 3. veljače u Hotelu Esplanade i moći će se pratiti online na društvenim mrežama. Zvijezde večeri će biti hrabre žene koje su preživjele moždani udar i one na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri Matija Vuica, Robert Sever design, Lokomotiva by Lana Puljić, Klisab, Xenia Design, DNK by Nada Došen i Link by Ogi Antunac.

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 3. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku. Detalji o ‘Danu crvenih haljina’ mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Komentari
Prethodni članakTerenska nastava učenika PŠ Ljupina- posjet školskoj knjižnici i Gradskom muzeju
Sljedeći članakProglašeni najbolji sportaši i sportske udruge grada za 2022. godinu