DANAS u 22:24 sati i službeno bi trebalo stići proljeće. Iako smo u školi naučili da je prvi dan proljeća 21. ožujka, ono već više od 20 godina dolazi nešto ranije. Naime, proljeće je padalo na 21. ožujka od 1600. – 2000. godine, u vrijeme razvoja pismenosti i procvata školstva, stoga ne čudi da se upravo taj datum našao u mnogim udžbenicima. Ipak, kako naglašavaju meteorolozi, ono već godinama stiže dan ranije, a tako će biti sve do 2101.

Naime, postoje dvije različite metode za utvrđivanjem početka i kraja godišnjih doba, ona meteorološka i ona astronomska. Meteorološkom metodom se vode meteorolozi koji promatraju temperaturu te stanje u atmosferi. Prema ovoj metodi, svako godišnje doba traje tri mjeseca, a proljeće od 1. ožujka do 31. svibnja. Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Zemljina rotacijska os mora biti na 23.5 stupnja u odnosu na orbitu oko Sunca. Upravo po toj metodi proljeće stiže danas.

Što se tiče prognoza, čini se da nas ovoga tjedna očekuju topliji dani, uz mjestimice moguću kišu. Kada je riječ o dugoročnoj prognozi, u travnju i svibnju, prema procjenama meteorologa, nastavit će se iznadprosječna toplina uz promjenjive vremenske prilike koje bi mogle donijeti i nešto hladnije dane koji bi sa sobom u travnju i svibnju mogli donijeti mraz.

Bez obzira na sve, proljeće je poznato kao vrijeme novih početaka. Donosi nam duže dane, više svijetla, sunce i budi nas iz zimske uspavanosti.

Komentari
Prethodni članakMeđunarodni je dan sreće
Sljedeći članakOŠ Mato Lovrak: Odbojkašice osvojile 2. mjesto na županijskom natjecanju