U organizaciji Udruge veterana treće gardijske brigade „Kune” ogranak Nova Gradiška na Goricama će danas biti obilježena 30. obljetnica osnutka treće satnije 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune”. Počet će mimohodom do crkve svetog Vida, bit će služena sveta misa, a na svečanosti obilježavanja bit će otkrivena i spomen ploča s imenima poginulih, umrlih i smrtno stradalih pripadnika postrojbe. 3. gardijska brigada “Kune” ustrojena je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima. Kroz brigadu je prošlo oko 10.000 pripadnika: njih 369 je poginulo, 1088 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima. Početkom velikosrpske pobune brigada u suradnji sa snagama MUP-a, nastoji uspostaviti red i zakonitost na području Slavonije i Baranje.

Tijekom 1991. godine na području grada Osijeka brigada je uključena u mnoge akcije u cilju obrane suvereniteta Republike Hrvatske. U obrani grada Osijeka angažirana je snagama jačine jedne pješačke bojne i malobrojnim topničkim postrojbama. U obrani Vinkovaca ključnu ulogu odigrale su postrojbe u obrani sela Nuštar, u kojoj brigada sudjeluje sa jednom pješačkom bojnom. Tijekom 1992. godine cijela 3. gardijska brigada prvi je puta angažirana u bojnim djelovanjima na jednom prostoru i to u bojnom rasporedu obrane grada Vinkovaca na potezu Borinci – Vinkovci – Nuštar. Ondje ostaje sve do potpisivanja primirja.

U najkritičnijem trenutku tijekom operacije “Maslenica” u siječnju 1993. godine, nakon protuudara neprijatelja, po zapovijedi nadređenog zapovjedništva u bojna djelovanja na području zadarskog zaleđa uključena je taktička skupina 3. gbr snage jedne ojačane bojne. Nakon operacije “Maslenica” u veljači 1993. godine, 3. gardijska brigada raspoređena je u obranu zadarskog zaleđa, na crti obrane Novigrad – Paljuv – Kašić

Tijekom 1995. godine 3. gardijska brigada je sudjelovala u operacijama oslobađanja okupiranog dijela RH – vojno-redarstvena akcija “Bljesak”, s dvjema taktičkim skupinama, oslobodivši Okučane. Sudjelovanje u pobjedničkoj akciji izvodila je brigada iz smjera Novske pravcem istok preko cijele okupirane zapadne Slavonije do Okučana. Tijekom akcije oslobođen je niz sela do Okučana.

Tijekom vojno-redarstvene akcije “Oluja” 3. gardijska brigada raspoređena je u obrani grada Osijeka radi sprječavanja mogućeg prodora iz pravca istoka. Brigada je pripremana i bila spremna za ulazak na okupirana područja istočne Slavonije.

Komentari
Prethodni članakOdržana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Nove Kapele, predsjednica Vesna Jergović
Sljedeći članakU subotu XI. Memorijalni kup “Goran Trupina”