Ovog vikenda brojni će uživati u vinskom prazniku Martinju. Policija poručuje vozačima – činite to odgovorno! Običaj je to u kojem mošt prelazi u vino. Upravo zbog većeg broja onih koji će pod utjecajem alkohola sjesti za upavljač, policija već tradicionalno kreće u “lov” na one koji popiju čašicu više.

Statistika pokazuje da se u studenom i prosincu povećava broj prometnih nesreća i stradavanja pa će policija za Martinje i blagdane provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača koje će dodatno testirati i na droge. U povodu narodnog običaja krštenja mošta Martinja i očekivano povećanog broja alkoholiziranih sudionika u cestovnom prometu policija je najavila da će od 10. do 13. studenog usmjeriti svoje aktivnosti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Vozače će nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Pritom će biti uspostavljeno više nadzornih punktova koji će se češće mijenjati.

Tradicionalno, Martinje će obilježiti članovi Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Staro Petrovo Selo. Fešta se organizira u domu u Starom Petrovom Selu, a i ove će se godine “dostojno” proslaviti uz dobru feštu i zalogaj te krštenje mošta.

– Martinje je uvijek bilo, to je i danas, a bit će i sutra, vrlo važan događaj za svakog vinograda i vinara i za sve ljubitelje ove plemenite i dobre kapljice jer se toga dana mošt i službeno pretvara u vino. Ovaj događaj ujedno označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u polju gotovi. I ove godine službenu ceremoniju pretvaranja mošta obavit će vinski kardinal Vlado Bauer – kaže Stjepan Pavlagić, predsjednik staropetrovoselske Udruge vinogradara i voćara.

Komentari
Prethodni članakMi nikad nećemo vidjeti naše mirovine
Sljedeći članakOtkrijte dijabetes na vrijeme: Besplatno mjerenje šećera u krvi našim sugrađanima / foto