„Tužni ponedjeljak” definirao je psiholog Cliff Arnall. Primjenom formule : [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na] u kojoj W predstavlja vremenske prilike, D dug, d mjesečnu zaradu, T vrijeme nakon Božića, Q vrijeme nakon naših propalih pokušaja da nešto uradimo, M nizak nivo motivacije, a NA potrebu za poduzimanjem akcije, zaključio je da je treći ponedjeljak u siječnju najdepresivniji dan u godini.

Prema statistikama, siječanj je mjesec u kojem se najviše ljudi razvede i mjesec u kojem na Twiteru bude objavljeno najviše negativnih poruka.
Mnogi ne vjeruju u ovaj fenomen, a profesorica Jolanta Burke s Univerziteta East London smatra da je “tužni ponedjeljak” depresivan dan samo zbog vjerovanja u to.

No, i tu ima rješenja.
Misleći da je danas najgori dan u godini, možemo početi posvećivati više pažnje negativnim stvarima oko nas. Ukoliko je to dan koji će negativno utjecati na vaše razmišljanje, emocije i ponašanje, iskoristite prednosti i pretvorite ga u sretan dan. Umjesto da pažnju pridajete lošim stvarima, budite svjesni dobrih stvari koje se događaju vama i oko vas”

Komentari