Danas, 4. svibnja, na blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, obilježava se Međunarodni dan vatrogastva.

Sveti Florijan kroz povijest se štovao i kao zaštitnik dimnjačara, vojnika, ratnika, vrtlara, kovača, vjernici su mu se molili u situacijama kada su prijetile poplave, nevrijeme, požari, suše…

Blagdan sv. Florijana, tzv. ‘Florijanovo’ vatrogasna društva tradicionalno obilježavaju svečanim mimohodom, svetom misom i zajedničkim druženjem. Danas, u uvjetima pandemije koronavirusa, sve je to izostalo, no bitno je sjetiti se naših vatrogasaca i uz njihov dan.

Grad Nova Gradiška, ali i stanovnici šireg novogradiškog kraja moraju biti izuzetno ponosni na Javnu vatrogasnu postroju i Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Gradiška te brojna općinska i gradska dobrovoljna vatrogasna društva diljem Brodsko posavske županije i cijele Hrvatske, koji u svojim prostorijama okupljaju i uče veliki broj mladih ljudi, kao i mladih žena koje još žele biti ponosni članovi vatrogasaca.

Pored takvih vatrogasnih ekipa mi se građani ne moramo bojati. Čuvajte nas uvijek, jer bi bez vas naš grad i kraj bili neobranjivi, a prepreke, posebice u požarima i elementarnim nepogodama bile nesavladive. Ekipa Radija Nova Gradiška Vam dodjeljuje zlatnu medalju za sve dobro što činite i čestita vam vaš dan!

Komentari