Sveta Kata snijeg na vrata, izreka je toliko često puta spominjana u narodu i označava prema pukom kalendaru posljednje dane jeseni i početak zime. Od svete Kate počinju pripreme za Božić i pjevaju se božićne pjesme. Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnog zahlađenja.

Donosila snijeg ili ne, za svetu Katarinu se vjeruje da  je simbol hrabrosti.

Ako je suditi prema najavama meteorologa danas, ipak, snijega neće biti, ali će nam vrijeme biti pretežno ili djelomice sunčano, ujutro i dio prijepodneva u unutrašnjosti s mjestimičnom maglom. Vjetar u većem dijelu unutrašnjosti slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od -3 do 2, najviša dnevna uglavnom od 6 do 10. Sve do početka idućeg tjedna slijedi niz suhih dana. Jutra će biti hladna. Do vikenda će se temperatura spustiti na sjeverozapadu na -2℃, a u gorju i na -5℃. Kako će pri tlu biti hladnije za 3℃ ili 4℃, hladna jutra možemo očekivati i u nizinama na istoku zemlje. Jutarnje temperature zraka pri tlu, a niže od temperature smrzavanja, dakle negativnog predznaka očekujemo na kopnu sve do sredine tjedna koji je pred nama.

Očito da nam ove godine sveta Kata neće donijeti snijeg na vrata, onda neka vam barem donese više hrabrosti kada god bude trebalo, a svim Katarinama, Katama i  Katicama sretan imendan!

Komentari
Prethodni članakObjavljene plaće žena i muškaraca u Hrvatskoj; razlika i dalje vidljiva
Sljedeći članakNova Gradiška: Pas na povodcu napao prolaznika; alkoholiziran upravljao vozilom, pa prenoćio u policiji