19. ožujka, u Hrvatskoj i još nekim katoličkim zemljama obilježava se Dan očeva, dan kojim se slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu.

Na današnji se dan (19. ožujka) u Hrvatskoj i još nekim europskim zemljama obilježava Dan očeva. Ovaj datum u našoj je zemlji odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca.

Prvi je Dan očeva održan još daleke 1908. u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva. Jedna kći koja je ostala bez oca u toj katastrofi zamolila je lokalnog pastora da održi misu za sve njih.

Ubrzo se proslava proširila i po drugim gradovima Sjedinjenih Američkih Država, a nije dugo trebalo da se proširi na cijeli svijet, ali ne slavi svaka zemlja na isti dan. Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina! Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život. Ne znamo što se poslije dogodilo s Elmesom i njegovim ocem, ali znamo da se običaj obilježavanja Dana očeva održao do danas.

Za razliku od manjine zemalja, među kojima je Hrvatska, u većini se Dan očeva slavi treću nedjelju u lipnju. Ovo su još neke od zemalja koje imaju “svoje datume” kada obilježavaju Dan očeva.

Australija – prva nedjelja u rujnu
Belgija – 19. ožujka (Dan svetog Josipa) i druga nedjelja u lipnju
Brazil – druga nedjelja u kolovozu
Bugarska – 20. lipnja
Danska – druga nedjelja u studenom
Finska – druga nedjelja u studenom
Litva – prva nedjelja u lipnju
Novi Zeland – prva nedjelja u rujnu
Njemačka – 40 dana nakon Uskrsa
Norveška – druga nedjelja u studenom
Portugal – 19. ožujka (Dan svetog Josipa)
Španjolska – 19. ožujka (Dan svetog Josipa)
Švedska – druga nedjelja u studenom
Tajvan – 8. kolovoza

 

Komentari
Prethodni članakKino Nova Gradiška ovaj vikend prikazuje – Pogrešno skretanje: Početak
Sljedeći članakUčilište Relković: Uz Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade ovog vikenda dvije besplatne predstave