”Ako se na Vincu topi snig vino će biti dobro. Koliko dana popije tog dana vinogradar taki će mu bit i rod. Kad je Vincet, ako je kiša padala onda su kazali: “No, sad bude vino!” Ako nije bilo, ako suša bila: “No, kaže, ne bu vino! Ako kaplje voda sa strehe, onda će bit mlogo vina. Ako na svetog Vinka sunce peče, obilno vino u bačve poteče.”

Danas je sveti Vinko, blagdan i zaštitnik svih vinogradara i voćara. Proslava svetog Vinka stari je tradicijski običaj koji se u Hrvatskoj obilježava 22. siječnja, a kojim se označava početak nove vinogradarske godine.

Vincetovo je jedan od pet vinogradarskih zapovjednih blagdana, a u čast njega se vinogradari sastaju u svojim vinogradima, odlaze od podruma do podruma i slave. Odrežu vinovu lozu, stave je u vodu te iz pupoljaka predviđaju kakav će biti urod grožđa. Običaj je objesiti kulen, kobasicu ili slaninu na na kolac da budu toliki grozdovi kao navedeni suhomesnati proizvodi. U nekim krajevima, posebice Zagorju kažu: Ak’ za Vincekovo sunce svetli, bit će vina u kleti!

Članovi novogradiške Udruge vinogradara i voćara „Slavča” svih ovih godina okupljali su se na sam blagdan kod središnjeg križa na Slavči i nakon molitve i blagoslova vinograda, nastavljali feštu po voćnjacima i vinogradima slikovitog vinobrda Slavče. Ista situacija je bila i u Starcima, gdje su članovi Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko” uz pomoć Općine Staro Petrovo Selo svih ovih godina imali organizirane fešte. Ove godine situacija je, zbog pandemije koronavirusa, nešto drukčija, ali poznavajući naš narod, vinskih fešta i dobrog jela i pića danas sigurno neće nedostajati.

Kako nam javlja Zorica Lalić, blagoslov vinograda ove godine bit će na malčanskim vinogradima od 14,00 sati, a vinograde će blagosloviti cernički gvardijan fra Peter Deže.

Foto: S prijašnjih obilježavanja blagdana svetog Vinka na Slavči

 

Komentari
Prethodni članakSrce vatreno: „Mini” rukometašice „Slavonke” uspješno krenule u novu godinu
Sljedeći članakPreminuo Aki Rahimovski: Zbogom legendo!