U organizaciji “Poljoprivredno-prehrambenog kompleksa” Nova Gradiška i tvrtke “Slavonija Slad” (član Boortmalt grupe) održan je tradicionalni Dan polja pivarskog ječma.

“Poljoprivredno-prehrambeni kompleks” Nova Gradiška i tvrtke “Slavonija Slad” (član Boortmalt grupe) organizirali su Dan polja pivarskog ječma, tradicionalnu manifestaciju koja svake godine okuplja na jednom mjestu, osim predstavnika spomenutih tvrtki i brojne kooperante, kao i predstavnike poznatih hrvatskih prozvođača piva, ali i našeg lokalnog proizvođača piva “Bošnjak” iz Sičica za čije se pivo smatra da je jedno od najboljih u Hrvatskoj.

“Cilj ove manifestacije je promocija pivarskih ječmova za potrebe tvornice “Slavonija Slad”. Prostora za sjetvu imamo, tvornica je spremna otkupiti sve ječmove, ali u Hrvatskoj nemamo još dovoljno količina ječma za potrebe tvornice, te još moramo jedan dio i uvoziti. No, vjerujem da će se to uskoro i promjeniti”, ističe direktor tvrtke PPK Danko Vincetić:

Što se tiče kapaciteta tvornice 65 tisuća tona se može zaprimiti, a u Hrvatskoj se trenutno proizvodi 35-40 tisuća tona ječma. Od toga proizvodi se ove godine 5700 hektara ozimog, a 2000 hektara jarog ječma. “Imali smo problema sa sjetvom proljetnih ječmova, jer zbog kiše nismo mogli ući u polja. Cilj nam je bio 3000 hektara, ali taj cilj nismo ostvarili”, kaže Vincetić.

PPK ima brojne kooperante u Hrvatskoj koji su zaista zadovoljni sa suradnjom.

“Jako sam zadovoljan sa suradnjom. Pošteni su u primanju, odnosno otkupu. Ne zaručanavaju nekakve imaginarne troškove kao ostali, te iz tog razloga kooperiram s njima. A svakako važno je i što isplaćuju veći dio otkupljenog ječma u roku od tjedan dana”, kaže jedan od PPK-ovih kooperanata Josip Bešlić iz Novog Sela u Općini Đurđenovac.

Nakon otvorenja dana polja pivarskog ječma i riječi doborodošlice, održana su i razna stručna predavanja koja će svakako pomoći poljoprivrednicima u što boljem i kvalitetnijem budućem radu. Potom su svi nazočni obišli proizvodna polja pšenice. Opširniji prilog s Dana polja pivarskog ječma poslušajte u “Emisiji za selo i poljoprivredu” Radija Nova Gradiška u nedjelju 02. lipnja 2013. godine od 10 sati.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakU sjećanje na poginulu djecu
Sljedeći članakVeleposlanica Makedonije u nastupnoj posjeti Rešetarima