Svakog 22.travnja, u cijelom svijetu obilježava se Dan planeta Zemlje (Earth Day). Prvi puta je obilježen 22.travnja 1970. godine masovnim demonstracijama za okoliš, u kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a samu ideju o obilježavanju Dana Zemlje predstavio je 1969. godine na konferenciji UNESCO-a John McConnel.

Službeno se ovaj dan obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. U Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine.

 

Svrha je da se upozori na opasnost koja prijeti životu na Zemlji uslijed naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu i povećanog iskorištavanja fosilnog goriva.
Želi se podsjetiti ljude na važnost ponovnog uspostavljanja kontakta s prirodom i očuvanja prirodnog okoliša.
Poznato je da se u Hrvatskoj samo 10% otpada reciklira, dok taj prosjek u EU iznosi 27% sa tendencijom rasta do 50% do 2020. godine.
Većina otpada može se reciklirati, tako da svatko može pridonijeti očuvanju planeta Zemlje svakodnevnim postupcima; staklene boce odlagati u posebno označene kontejner ili vratiti u trgovine uz povratnu naknadu. 4000 godine potrebno je da bi nestala staklena boca bačena u prirodi, plastične boce odlagati u posebno označene kontejnere ili, uz povratnu naknadu, vratiti u trgovine. Za razgradnju plastične boce u prirodi potrebno je nekoliko stotina godina, papir također odvajati u posebne kontejnere, kao i baterije koje sadrže teške metale koji zagađuju okoliš, racionalno koristiti vodu i energiju, uvijek isključiti nepotrebne potrošače, češće hodati pješke ili koristiti bicikl, a manje automobil, čime se štiti okoliš, ali i poboljšava vlastito zdravlje

 

Dan planeta Zemlje obilježen je i na novogradiškom području, točnije u Novoj Gradiški i Općini Rešetari i to u sklopu akcije “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš”. Akcije su provedene jučer na spomenutim područjima, a riječ je o volonterskom čišćenju okoliša.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakVeliki dan za Serdarove – “Temooz” i “Pariz” prvi u Beogradu
Sljedeći članakTribute to GUDI