Tvrtke Poljoprivredno-prehrambeni kompleks i “Slavonija slad” koji je u vlasništvu belgijske tvrtke “Boortmalt” danas su organizirali Dan polja pivarskog ječma.

Analiza protekle godine, suradnja s kooperantima, budućnost i poboljšanje proizvodnje, glavni su ciljevi ove manifestacije. Održan je i niz predavanja u suradnji s Poljoprivrednim institutom iz Osijeka. Već dosta godina PPK i Slavonija slad surađuju i to vrlo uspješno.

Ove godine za potrebe tvornice “Slavonija slad” ugovoreno je 10 tisuća hektara pivarskog ječma, od toga 7,5 tisuća hektara ozimih i 2,5 tisuće hektara jarih ječmova.

“Sve je upućivalo na to da će biti idealna godina, međutim stvari su se okrenile s proljećem. Prevelika količina poborina u travnju, premalo oborina u prosincu, sve je to rezultiralo relativno bolesnim usjevima, jer kad su se trebali štiti od bolesti nije se moglo ući u polje. Zadnji nemili događaj s ovim poplavama dodatno su otežali stuaciju. Teško je govoriti o procjeni prihoda, ali u svakom slučaju biti će 25% umanjeni u količini, ali i u kvaliteti”, kaže direktor PPK Danko Vincetić.

Na Danu polja po prvi puta su nazočni bili članovi uprave francuske tvrtke Axereal, a to su farmeri, odnosno vlasnici tvrtke koji su imali želju posjetiti ovu manifestaciju. S obzirom na vremenske neprilike usjevi su stradali, pa su u PPK-u htjeli pokazati inozemnim gostima kako utječu vremenske neprilike na takve usjeve i kakve sve štete mogu prouzročiti.

Kada su u pitanju poplave Vincetić je rekao da će tvrtka PPK pomoći područjima u Slavoniji koji su stradali zbog izljevanja rijeke Save. Riječ je o financijskoj pomoći, ali i pomoći u vidu hrane za stoku.

Kažu da za kvalitetno pivo treba kvalitetan slad. Zato je tu tvrtka “Slavonija slad”. Kapacitet tvornice je 60 tisuća tona, a hrvatsko tržište može potrošini 38 do 40 tona slada. Tvrtka pokriva 90% hrvatskih potreba, a 10% se uvozi za različite potrebe. Ostatak njihove proizvodnje, odnosno jednu trećinu izvoze u okolne zemlje, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, Albaniju, a manje količine i u Srbiju i Makdeoniju.

“Proizvodimo u Hrvatskoj od 30 do 40 tisuća tona pivarskog ječma. To je pretežito ozimi ječam i njega skoro standardno imamo 30-ak tisuća tona u proizvodnji svake godine. Dobra stvar i novost za sve proizvođače je da pivovare prihvaćaju veće udjele ozimih ječmova u sladu što otvara mogućnost veće proizvodnje u Hrvatskoj”, kaže direktor tvrtke “Slavonija slad” Vlado Bićanić.

Veliki posao za Slavoniju slad odrađuje PPK, a suradnjom je iznimno zadovoljan i Bićanić.

“Stvarno perfektno surađujemo i drago mi je što se na Danu pivarskog ječma može to i vidjeti, odnosno suradnja s kooperantima. Zapravo oni ne organiziraju samo proizvodnju pivarskog ječma za nas, nego imaju koopreantske odnose s njima i za ostale kulture što na neki način obogaćuje njihovu suradnju s poljoprivrednicima”, ističe Bićanić.

 

Nakon službenog dijela manifestacije i predavanja u krugu tvrtke Slavonija slad, svi gosti obišli su i polja pivarskog ječma kod naplatnih kućica u Novoj Gradiški.

Autor: Nikola Knežević

Komentari