Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška otvorila je svoja vrata svim posjetiteljima, a posebno učenicima osnovnih škola Nove Gradiške i okolnih općina koji biraju svoja buduća zanimanja.

Učenici i nastavnici predstavili su školu kroz izvannastavne aktivnosti, projekte i radionice koje provode u školi.

-“Dan otvorenih vrata postoji prvenstveno da bi učenici osnovne škole upoznali svoje buduće škole i zanimanja koje mogu upisati i upoznati što se uči i kako se uči te što se može poslije završene naše srednje škole. Za osnovnoškolce smo priredili naše radionice koje su proizašle iz izvannastavnih aktivnosti koje naša škola radi, pa smo tako izložili naš solarni automobil, ali i solarni skuter koji je novost, a koji bi trebao biti završen do kraja školske godine, te brojne druge projekte.” – rekla je ravnateljica škole Sanja Müller-Zoričić

Potrudili su se učenici Elektrotehničke i ekonomske škole, kao i njihovi profesori i mentori da ovaj Dan otvorenih vrata uistinu bude poseban. Tako su posjetitelji već pred školom naišli na razne izložbene štandove i radionice koji su se nastavili kroz školske hodnike i učionice, a gdje su im učenici ETEŠ predstavili brojne i nadasve zanimljive projekte.

Osim Elektrotehničke i ekonomske škole predstavile su se i poduzeća pod krovom Industrijskog parka, Sveučilište Slavonski Brod i udruge Grada.

-“Međutim ove godine smo Dan otvorenih vrata napravili malo drugačije, pošto je ETEŠ jedan od partnera našeg razvojnog Centra kompetencija Slavonski Brod, trebali smo ugostiti i udrugu FabLab iz Zagreba i udrugu koja postoji pod razvojnim Centrom kompetencija, dakle FabLab Slavonski Brod. Pa smo došli na ideju da to proširimo i za naše maturante. S obzirom na to da smo mi četverogodišnja strukovna škola koja osim što školuje učenika za tržište rada, školuje učenike i za fakultet i to prvenstveno za tehničke fakultete i ekonomiju, pa smo došli na ideju proširiti da i naši maturanti vide što bi mogli upisati nakon završetka škole i gdje bi se možda mogli kod nas u gradu se zaposliti, pa smo tako pozvali firme koje se nalaze u našem Industrijskom parku da se predstave i ponude možda stipendije ili radna mjesta našim učenicima koje ne žele ići studirati.” – dodala je Sanja Müller-Zoričić

U sklopu Dana otvorenih vrata predstavljen je i projekt “Demeter” u kojem je ETEŠ partner sa školama iz Švedske, Španjolske i Francuske. Profesor stručnih predmeta Zoran Ivančić:

-“Demeter je razvijanje metodologije za tematskoj učenje, za učenje na istoj temi, a za različite predmete. Pokušavali smo provesti što više moguće predmeta kroz jednu zajedničku temu. Tema su bile mine, a mi smo pravili stroj za razminiravanje, dakle u 3d modeliranju napravili smo rover s robotskom rukom u suradnji s drugim stranim školama.  Naš dio bio je da napravimo kompletnu elektroniku koja se nalazi u Roveru, dakle dio s 3d printanjem i dio s detekcijom preko detektora, preuzimanjem podataka s detektora i slanjem podataka korisniku.”

Prednosti upisa i uspješnog završetka četverogodišnje strukovne škole kao što je novogradiška ETEŠ su brojne i za one koji nakon srednje škole odluče izaći na tržište rada, kao i za one koji žele nastaviti daljnje školovanje i upisati fakultete. Mogućnosti su brojne, a stečeno znanje odlična podloga za buduće planove.

Popis sudionika:

Radionice Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška:

–        3D printanje

–        Automatika i pneumatika

–        Elektronika i električne instalacije

–        Hidraulika

–        Robotika – E-moro – Hexapod

–        Harfa

–        Školski radio

–        Prirodoslovna grupa predmeta

–        Računalne mreže i videonadzor

–        Sole mio i solarno drvo

–        Videoigrice i 3D modeliranje

–        Vidi X

–        Vježbeničke tvrtke

–        Završni rad i državna matura

–        Projekt Demeter

–        Osnove elektrotehnike

–        Društvena grupa predmeta

–        Volonteri

–        Solarni auto i skuter

–        Microbit

Gostujući izlagači:

–        FabLab Slavonika

–        FabLab Zagreb

–        Institut poduzetničkog obrazovanja i inovacija Zagreb

–        Radio klub Nova Gradiška

–        Udruga ECKO Nova Gradiška

–        Zadruga OŠ Mate Lovraka Nova Gradiška

–        Muzej prometa i tehnike Nova Gradiška

–        Industrijski park Nova Gradiška

–        EMPWR

–        CEKOM

–        iNNovaNet

–        Sveučilište Slavonski Brod

–        Klimaoprema

–        Klub tehnike OTK “Classic’99”

–        MUP Nova Gradiška, jedinica za razminiranje

Komentari
Prethodni članakNovogradiški volonteri vas pozivaju na još jednu razmjenu odjeće i kućnih potrepština
Sljedeći članakUz Međunarodni dan sestrinstva: Prilika je ovo reći hvala im za sve!