Mještani općine Vrbje danas svečano proslavljaju dan općine i blagdan Sv. Roka. Brojnim sadržajima i događajima svečano se obilježava najvažniji dan ove općine.

Već od jutarnjih sati upriličeno je polaganje vijenaca kod spomenika obilježja poginulim hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Iza toga održana je Sveta misa na otvorenom na kojoj su nazočili brojni mještani i gosti.

Za ovu prigodu uređen je centar ispred ambulante i Društvenog doma, a svečano su ga otvorili načelnik općine Vrbje Igor Jurišić, predsjednik Općinskog vijeća Stjepan Babić, saborski zastupnik i predsjednik županijskog HSS-a, Davor Vlaović te župan brodsko-posavski Danijel Marušić.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Josip Babić, a potom je načelnik Igor Jurišić govorio o trenutnom stanju općine, projektima koji su realizirani i u tijeku te budućim planovima.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Nove Kapele nazočili su brojni gosti, župan Danijel Marušić, saborski zastupnici u dosadašnjem sazivu Hrvatskog sabora Davor Vlaović, načelnici općina Zvonimir Karlik i Ivan Šmit, predstavnici braniteljskih udruga, članovi obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, predstavnici javnog i političkog života općine i šireg novogradiškog kraja.

Napredak je vidljiv u svakom mjestu

-Ova svečana sjednica prilika je kada mogu reći što smo sve napravili u posljednjih godinu dana, kako smo zadovoljni s učinjenim te što možemo učiniti da to bude još bolje. Rezultati su više nego dobri, bez obzira na loša vremena; vidljiv je napredak. Aktivni smo na svim područjima. Od važnih infrastrukturnih projekata treba spomenuti vodovod između Mačkovca, Savskog Boka i Visoke Grede kojeg s 90% financiraju Hrvatske vode, a 10% Općina. Natječaj je proveden, a uskoro se očekuje početak radova. Također smo uredili i dva autobusna stajališta koja se nalaze nedaleko od našeg novouređenog centra. To nam je i bio najveći pothvat ove godine. U uređenje centra uloženo je nešto više od 500 tisuća kuna.

Uređivali smo i sakralne objekte te groblja.

Nabavljeni su i strojevi za komunalni pogon, kako bi se po zimi čistile ceste.

Nova ambulanta olakšat će život svim mještanima. I to se u ovoj godini realiziralo. Hvala i Brodsko-posavskoj županiji što se zalagala da se nova ambulanta otvori u našem mjestu.

Poljoprivredna smo općina, stoga smo, koliko nam je vrijeme omogućilo, obnavljali poljske putove, saniran je drveni most na Rešetarici, a asfaltirana je i cesta između Savskog Boka i Mačkovca duga 2800km, a vrijedna je oko milijun kuna.

Radimo na izradi Razvojne strategije općine, za što smo dobili i sredstva iz fonda Ruralnog razvoja iz mjere 7.1.1. Još čekamo i otvaranje nekih natječaja i fonda Ruralnog razvoja.

Različitim programima i projektima trude se zadržati mlade u Općini

Važno je istaknuti da se trudimo omogućiti svakom od 7 naselja u našoj općini jednake uvjete života. Uredili smo društveni dom u Bodovaljcima, a gotovo je i onaj u Sičicama. Također smo uredili i prostor za članove Udruge “Hrast” iz Visoke Grede.

Podržavamo rad svih naših društava i udruga, te potpomažemo organizacije brojnih manifestacija: smotri folklora, pokladnog jahanja, vatrogasna i robolovna natjecanja, Regatu, sportske igre, itd.

Raznim socijalnim programima pokušavamo olakšati život najugroženijih, subvencioniramo cijenu male škole, omogućili smo porodiljne naknade, pomažemo osobama s poteškoćama u razvoju, pomažemo i pri registraciji traktora.

Na kraju, želim se zahvaliti svim žiteljima Općine na trudu i radu kako bi nam život bio ljepši i ugodniji. Hvala i članovima Općinskog vijeća, članovima Mjesnih odbora i svim društvima na odličnoj suradnji, bez koje ne bi napredovali. A zajednički nam je samo jedan cilj, napredak.

 

-Čestitam svim žiteljima Općine Vrbje njihov dan. Hvala načelniku Igoru Jurišiću što se svakodnevno i na razne načine trudi učiniti ovu općinu dobrim mjestom za život. I sada ću istaknuti kako su upravo općine budućnost, jer kada bismo se ukinuli i centralizirali, ubrzo bi nam nestalo sela. I ovako je situacija s odlaskom mladih kritična. No vidim da se za boljitak mladih u Vrbju puno ulaže i želim da tako i ostane. Također želim pohvaliti i brojne poljoprivrednike koji su odlučili ostati na selu. Znam da je poljoprivreda borba, no bez nje nema ni budućnosti – kaže saborski zastupnik u bivšem sazivu Sabora i predsjednik županijske organizacije HSS-a Davor Vlaović.

-Svim stanovnicima želim sretan Dan općine. Brodsko posavska županija i Općina Vrbje imaju odličnu suradnju. Brodsko-posavska županija je uvijek bila na raspolaganju, a načelnika Jurišića podržavamo u radu. S vrlo malo novaca s kojima raspolažu lokalne zajednice napravio je puno toga. Najveći problem svih općina, pa tako i ove je zadržavanje ljudi na selu, ali nikada nam nije bilo potrebno više zajedništva nego sada i vjerujem da ćemo svi u toj borbi uspjeti – istaknuo je župan Danijel Marušić.

Načelnici Zvonimir Karlik i Ivan Šmit pozdravili su prisutne i zaželjeli još puno uspjeha u radu i sve više realiziranih projekata.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća svojim su glazbenim nastupom upotpunili članovi Pjevačke sekcije KUD-a “Vrbje” i TS “Legatto”.

Za popodnevne sate planirana je povorka konjanika i konjskih zaprega, a u 18.00 sati bit će smotra folklora “Rokovo u Vrbju”.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakRelativno miran vikend iza nas: u Novoj Gradiški zaustavili “veselijeg” vozača, trojka švercala torbice, jaja, cigarete…
Sljedeći članakVinko Grgić promovirao naš Grad na Crnom Jajetu: “Dođite u Novu Gradišku!” / Video