U Hrvatskoj je kod žena najučestaliji rak dojke. Od njega obolijeva svaka deseta žena. U više od 30 hrvatskih gradova održava se 16 po redu humanitarna akcija ‘Dan narcisa’.

Udruga žena liječenih od raka dojke Kap ljubavi Nova Gradiška danas je u prolazu za tržnicu dijelila narcise svojih sponzora, a građani su zaista svesrdno ostavljali dobrovoljne prihode namijenjene za pomoć ženama oboljelim od raka dojke. Dan narcisa se 2. travnja 2005. godine prvi puta održao u 33 grada diljem Hrvatske, a kojom su prigodom dijeljeni edukativni materijali i prodavani narcisi koji su u cijelom svijetu odabrani kao cvijet koji simbolizira buđenje života i nade.

Ova je manifestacija sestrinske naravi s Danom ružičaste vrpce koji se održava u listopadu, a čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Članice Novogradiške udruge predvođene predsjednicom Ružicom Filković tijekom godine sudjeluju u sličnim prodajnim akcijama i na Božićnom sajmu u Novoj Gradiški, Novogradiškom glazbenom ljetu te drugim velikim događanjima. Svoje redovne sastanke održavaju svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, a povremeno organiziraju i predavanja i tribine liječnika specijalista za ove bolesti. Rak dojke svakako se može spriječiti redovitim pregledima, ukoliko se osjete i mali simptomi ove bolesti, važno je posjetiti liječnika.

Autor: Mario Trupinić

Komentari
Prethodni članakEkipa kluba “Classic 99” uspješno “odvozila ” jedanaestu sezonu
Sljedeći članak14. natjecanje mladih Crvenog križa