Pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića ovogodišnji Dan narcisa, posvećen liječenju i ranom otkrivanju raka dojke, obilježava se u 45 gradova pod geslom Darujmo ružičasti život.

U koordiniranoj akciji Donna Hrvatska na nacionalnoj razini dio prihoda ide za kupnju linarnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju dok je drugi dio novca rezerviran za akcije udruga na lokalnoj razini. Novogradiška Udruga Kap ljubavi prihod je namijenila Zrinki Bubić, 31-godišnjoj djevojci iz Donjih Bogićevaca, oboljeloj od raka dojke.

Novogradiška udruga u ovom trenutku broji 30 živih članica te još 16 koje su u zadnjih 12 godina umrle od raka dojke. U dosadašnjim akcijama uspjele su osigurati donacije za kupnju dva uređaja za novogradišku Opću bolnicu u vrijednosti od 100 tisuća kuna. Inače, godišnje u Hrvatskoj oboli oko 2.500 žena i premine oko 1.000, što je otprilike 3 žene dnevno.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena u svijetu i cjelini, koji nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Broj oboljelih žena raste s dobi i u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti zbog raka.U Hrvatskoj je 18. listopada 2006. počela provedba nacionalnog programa prevencije raka dojke, u kojem su sve žene u dobi 50 do 69 godina bile pozvane na preventivni mamografski pregled. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25%. Od raka dojke mogu oboljeti i muškarci, ali je rak dojke stotinu puta češći kod žena, nego u muškaraca.

Autor: Nikola Knežević/photo: Željko Idžotić

Komentari
Prethodni članak
Sljedeći članakOdržana skupština Udruge Hrabro dijete