Kod HRT-ova odašiljača na Psunju i spomenika poginulim braniteljima sutra će biti obilježena 25. obljetnica pogibije  trojice pripadnika Samostalne psunjske satnije koji su nastradali 13. rujna 1991. godine na putu između Strmca i TV odašiljača na Psunju.

U obrani Psunja i odašiljača poginulo je petnaest, a ranjeno trideset pripadnika Satnije kojom je zapovijedao Luka Zec. Na jednom od najtežih dijelova novogradiške bojišnice obranili su odašaljač i spriječili neprijatelja da ga osvoji i onesposobi, a time i uspostavi medijsku blokadu sjeverozapadne Hrvatske.

– Toga dana, 13. rujna 1991. godine TV odašiljač na Psunju čuvali su pripadnici Dragovoljačke vidovačke satnije 4. bataljuna 108. brigade Zbora narodne garde i pripadnici Dragovoljačke cerničke satnije 3. bataljuna 108. brigade Zbora narodne garde. Toga dan iz Vidovačke satnije iščekivali su smjenu. U međuvremenu, prije same smjene, kombi vozilo sa šest pripadnika Dragovoljačke cerničke satnije spuštalo se sa Psunja i naišlo na naeprijateljsku zasjedu. Kombi je dignut u zrak, a živote su izgubili Robert Petanić iz Nove Gradiške, Ivan Matošević i Stjepan Skrobić iz Cerničke Šagovine. Preživjeli su marko Tokić, Slavko Galik i Mato Pirić – kaže predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Samostalna psunjska satnija Cernik Luka Zec. Okupljanje je zakazano za 10 sati.

Komentari