Rajčica mi je ogromna, ima cvijeta, ali nema ploda. Cvjetovi na rajčici su mi opali. Ovo su samo neki od problema s oplodnjom rajčice s kojima se susreću povrćari ovih dana. 

Rajčica je toploljubiva biljka, ali previsoke temperature koje su je pogodile, posebno nakon hladnijeg i kišovitog kraja svibnja i početka lipnja, ne idu na ruku oplodnji. Osim toga, naglo zatopljenje bilo je preveliki stres za ovu biljku, javlja Agroklub

Naime, optimalna dnevna temperatura za rast i razvoj ploda je 20-25°C. Visoke temperature, pogotovo kad su praćene niskom relativnom vlažnošću zraka, sprječavaju zametanje ploda i često su uzrok otpadanja cvjetova. Kada temperature dostignu više od 35°C, rast biljke i zametanje plodova u potpunosti prestaju. Sitnije sorte su otpornije na ovu pojavu dok se kod sorti koje dolaze iz hladnijih dijelova svijeta odbacivanje ploda može dogoditi već kod temperatura višim od 30°C. 

Iako rajčica ne treba toliko vode kao, primjerice paprika, krastavci ili tikvice, predugo razdoblje suše dovest će do opadanja cvijeta. Dakle, u fazi cvjetanja potrebno je redovito zalijevanje, barem svakih nekoliko dana, a vlagu će pomoći zadržati malčiranje oko biljki. Važno je zalijevati uz samo stabljiku, a na po lišću. 

S druge strane, manje svjetla također može uzrokovati opadanje plodova. Rajčica zahtijeva od šest do osam sati sunca kako bi mogao cvjetati, a onda i dati plod. Zato je važno saditi ih na sunčana mjesta u vrtu. 

Osim što je logično da niske dnevne temperature koje niti ne očekujemo u ovom dobu godine mogu dovesti do odbacivanja cvijeta, problem su i noćne temperature. Naime, ako su noćne temperature niže od 10°C, također mogu uzrokovati lošiju oplodnju. Problem je još više izražen ako su dnevne temperature 30 i više stupnjeva, a noćne ispod 10°C. 

Dakle, jedino na što možete utjecati je smanjiti stres biljke pravilnom prihranom te joj redovito dati dovoljno vode. Na temperaturu možete eventualno utjecati tako što ćete zasjeniti gredicu rajčice. 

Izvor/Foto: Agroklub/Pixabay/Hans

 

Komentari