Ovaj vikend je u Cerniku održana tradicionalna, peta po redu gastro-eneološka manifestacija “Ćuptetijada“.
U podrumu Kulmerovog dvorca udružili su se poznati vinogradari cerničkog i novogradiškog kraja s majstoricama i majstorima pravljenja ćupteta.
Predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik, Zvonko Živković istaknuo je da se vidi veliki pomak u popularizaciji Cerničkog ćupteta, dok su vina novogradiškog kraja već pronašla svoje mjesto na enološkoj mapi Hrvatske. U postupku je prikupljanje dokumentacije za prijedlog Ministarstvu kulture Republike Hrvatske za zaštitu ovog posebnog tradicijskog pripravka kao Nematerijalno kulturno dobro. Majstorica ćupteta Mirela Andrašević, naglasila je dugu tradiciju priprema Cerničkog ćupteta još iz vremena Otomanskog Carstva.
Ova manifestacija je bila i natjecateljskog karaktera, te su se najbolja vina i ćuptete ocjenjivali. Iznenađenja je bilo u kategoriji najboljeg ćupteta gdje je po prvi puta pobjedu odnio majstor Dragan Gašparović, što pokazuje da su vještine Cerničkog ćupteta savladali i muški žitelji Cernika. Najboljim vinom i šampionom natjecanja je proglašen Cabernet Sauvignon iz 2016. Ozrena Kraljića. U kategoriji bijelih vina, pobjedu je odnio Vinko Majer s Tramincem mirisnim.
Druženje uz degustacije se nastavilo dugo u noć uz Tamburaški sastav Merak.
Pozitivan primjer u promociji tradicijskog i autentičnog, te inicijative za brendiranjem cerničkih posebnosti, dobar su primjer ka razvijanju turističke ponude i etno – suvenira pred kojima je svijetla budućnost!
no images were found