Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška poziva sugrađane u petak 13. rujna od 8,00 h na predavanje u prostorijama Crvenog križa u ulici Miroslava Kraljevića br. 6 o pružanju prve pomoći i samopomoći, kao i na izložbu “Prva pomoć kroz povijest”.

Istog dana od 10 do 12 h na glavnom trgu u Novoj Gradiški mogu posjetiti izložbu o djelatnostima Crvenog križa i prezentaciju pružanja prve pomoći uz mogućnost kontrole tlaka i šećera u krvi.

Nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca diljem svijeta, potaknuta inicijativom Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježit će ove godine Svjetski dan prve pomoći u subotu 14. rujna. Bit će to ponovo prigoda da se ukaže na važnost pružanja prve pomoći kao prvog i najvažnijeg koraka u spašavanju ljudskih života.

Tema Svjetskog dana prve pomoći koji će se obilježiti 14. rujna 2019. godine odnosi se na Prvu pomoć i marginalizirane osobe. Marginalizirane osobe su pojedinci ili grupe koje su često isključene iz svakodnevnih aktivnosti, događaja, poslova ili druženja. To su građani našeg društva, međutim često su lišeni našeg poštovanja i obzirnosti. U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često sačinjavaju osobe s invaliditetom, osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici, te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima. Pod povećanim rizikom od marginalizacije su i osobe određenih seksualnih orijentacija, zatim izbjeglice, migranti, pripadnici  manjina, žrtve raznih rodbinskih rituala i zakona, te nebrojeno puno drugih osoba kojima su uskraćena osnovna ljudska prava.

Na Svjetski dan prve pomoći želimo skrenuti pozornost na marginalizirane osobe, kojima je sada ili u nekom trenutku bila uskraćena prva pomoć ili onemogućen pristup edukaciji iz postupaka prve pomoći.

Komentari