Stiže 29. studeni, tzv. Black Friday, dan velikih popusta, koji posljednjih godina traje i tjednima u studenom. No ovog petka cijene će biti najniže, a obično su niže nego na sezonskim popustima

Približava se i taj dan: 29. studeni, Black Friday, odnosno Crni petak, divan dan i za kupce, koji tog dana imaju priliku doći do nekih stvari puno jeftinije nego inače, ali i za trgovce, koji na taj dan često bilježe rekorde kad je riječ o prometu.

Sam termin Black Friday simbolično označava dan kad većina trgovaca ostvaruje značajan profit i prelazi iz ‘crvenog’ u ‘crno’ (pozitivan saldo na računu), s tim da postoje razna objašnjenja kako je došlo do toga da se nazove baš ‘crnim petkom’.

Jedna priča kaže da je petak bio dan kad su vlasnici plantaža kupovali i prodavali robove, što, prema dostupnim saznanjima, ipak nije istina. Naime, nema dokaza o tome da se to događalo baš i samo petkom.

U Hrvatskoj je tijekom Black Fridaya lani fiskalizirano čak 7,198.887 računa, a kupci su na taj dan potrošili 689,566.364,61 kunu, kazali su za 24sata iz Hrvatske gospodarske komore.

Koje stranice posjetiti i što se nudi?

Ako želite da vam taj dan donese značajne uštede, treba se dobro pripremiti i na vrijeme istražiti ponude, jer neke od njih su aktualne i nekoliko dana prije Crnog petka. To se, prije svega, odnosi na online kupovinu, kod koje su i inače često u tijeku razne akcije, pa se u nekim trgovinama rasprodaja protegla gotovo na cijeli studeni.

No, u većini online trgovina ove godine cijene drastično padaju od 22., odnosno 25. studenog.

Ako tražite nešto od tehničke opreme, od televizora, laptopa, i-poda, ili pametnog telefona, kao i odgovarajuće opreme, od printera i skenera, do igraćih konzola, zvučnika i slušalica, među stranicama koje se svakako isplati posjetiti su Amazon, Walmart, Best Buy, Target, Newegg, Staples, BJ’s Wholesale Club, Lowe’s, Microsoft Store, Motorola, HP, Kohl’s, Dell, Costco i Lenovo. Ušteda na pojedinoj kupnji kreće se u prosjeku oko 60, pa i do 100 dolara.

Ponude koje se posebno ističu

‘Pametnim’ zvučnicima u zadnje vrijeme raste popularnost, a ponuda je jako dobra. Tako se pretraživanjem može pronaći vrlo povoljna Echo linija, posebno serije Echo i Echo Dot, te Echo Shows, sa zaslonom osjetljivim na dodir. U ponudi su i Googleovi zvučnici Google Home ili Nest Mini.

Prijenosna računala su glavnih hit Crnog petka i odlična je ponuda na svim spomenutim stranicama, s tim da je ponuda doista raznolika, dok se uštede kreću od 60 dolara naviše.

Tu su i paketi PS4 Pro, Xbox One X i Nintendo Switch.

Vrlo je zanimljiva i ponuda televizora, s velikim LCD ekranom, koji se mogu pronaći i za 50 dolara.

Pripremite se unaprijed, treba reagirati brzo

Neke ponude imaju vrlo ograničenu zalihu, tako da je brzina pri kupnji vrlo važna. Zato unaprijed pripremite karticu s koje mislite kupovati, ili provjerite jesu li ažurirani svi podaci u sustavima za plaćanje koje inače koristite, donosi portal PC.

I neki od tih sustava koji imaju programe lojalnosti ili registriranog članstva mogu vam poslati određenu ponudu partnera za Crni petak, pa vrijedi pogledati u sandučiće s porukama. Za mnoge online kupovine trebate biti registrirani, pa se pobrinite da to na vrijeme obavite, ako želite kupiti željeni komad. Pripremite lozinke i karticu i samo vam preostaje pričekati ponoć.

Više o Crnom petku možete pročitati OVDJE. 

Komentari
Prethodni članakSutra u novogradiškom kinu kriminalistička drama Nož u leđa
Sljedeći članak„Zaposlena žena za aktivnu zajednicu“ – provedeno prvo vrednovanje