Parlament je usmjeren na pomaganje EU članicama u borbi s koronavirusom i društveno-gospodarskim posljedicama epidemije. Na plenarnoj sjednici 26. ožujka zastupnici će prihvatiti zakone koji će omogućiti ublažavanje učinaka ove krize.

Organizacija i pružanje zdravstvene skrbi u Europskoj uniji je nadležnost i obveza država članica. Međutim, EU je brzo reagirala kako bi pomogla državama članicama ograničiti širenja virusa, osigurati dostupnost medicinske opreme, potaknuti istraživanje cjepiva te ublažiti društveno-ekonomske posljedice epidemije

Europska komisija 13. ožujka predstavila je Koordinirani odgovor EU-a za ublažavanje posljedica koronavirusa. Popis mjera dostupan je ovdje

Predložene mjere pozdravio je predsjednik Parlamenta David Sassoli.

Parlament održava izvanrednu plenarnu sjednicu

Predsjednik Sassoli rekao je kako je Parlament odlučan čim prije prihvatiti prijedloge što će biti učinjeno na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu 26. ožujka. Prvi put, zastupnici koji nisu fizički u vijećnici moći će glasati na daljinu.

Na dnevnome redu:

·         Investicijska inicijativa kao odgovor na koronavirus kojom se državama članicama stavlja na raspolaganje 37 milijardi eura iz kohezijskih fondova za rješavanje posljedica ove krize. Dio EU odgovora podrazumijeva izmjenu pravila o financiranju, što moraju prihvatiti i Parlament i Vijeće. 

·         Zakonski prijedlog kojim se proširuje područja primjene Fonda solidarnosti EU-a kako bi uključivao i krize javnog zdravlja čime bi se omogućilo da se financijska sredstva mogu usmjeriti prema područjima teško pogođenim epidemijom covid-19.

·         Mjere ublažavanja učinaka u zrakoplovnoj industriji: zaustaviti trend prometa praznih zrakoplova (tzv. fantomskih letova) zbog epidemije koronavirusa.

Primjeri dodatnih EU mjera

Sprječavanje širenja covida-19:

·         Koordinacijski tim za odgovor na koronavirus usklađuje aktivnosti na razini EU-a, a Europski centar za prevenciju i nadzor bolesti obavlja brze procjene rizika te ažurira podatke o širenju epidemije.

·         Koordiniranje privremenih ograničenja koje su uvele države članice na putovanja koja nisu nužna unutar EU-a; smjernice za upravljanje granicama radi zaštite zdravlja i dostupnosti osnovnih dobara i usluga. Države članice mogu privremeno uvesti kontrole i na unutarnjim granicama, ukoliko je to potrebno zbog javnog zdravlja ili unutarnje sigurnosti. Preporuke o mjerama u području javnog života kako bi se ograničila zaraza te o strategijama testiranja.

Medicinska oprema:

·         RescEU zalihe: kako bi se državama članicama omogućila brza nabavka potrebne medicinske opreme, na raspolaganje je stavljeno 50 milijuna eura (od kojih 40 milijuna podliježu odobrenju proračunskih tijela). Sve države članice -u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu – imat će pristup rescEU zalihama medicinske opreme, što uključuje respiratore i zaštitne maske.

Ulaganje u istraživanje:

·         Prijedlog o ulaganju 47.5 milijuna eura iz programa Obzor 2020 u 17 odabranih projekata koji bi trebali omogućiti bolje razumijevanje covida-19 i poboljšati kliničko upravljanje. U tijeku je i poziv na iskaz interesa za liječenje i dijagnostiku aktualne i budućih epidemija koronavirusa u okviru Inicijative za inovativne lijekove u iznosu od 45 milijuna eura.

·         Odluka o ozbiljnim prekograničnim prijetnjama zdravlju unutar EU-a omogućuje medicinske protumjere i zajedničku javnu nabavu kako bi se poboljšala sigurnost opskrbe uz uravnoteženije cijene.

·         Dobrovoljni Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavi koji je potpisalo 26 članica omogućuje zajedničku kupovine opreme poput cjepiva te antivirusnih lijekova. U odgovoru na ovu epidemiju 28. veljače objavljen je poziv za osobnu zaštitnu opremu (evaluacija u tijeku), a 17. ožujka natječaj za respiratore. Oba procesa bit će okončana u travnju 2020.

·         Komisija je 15. ožujka provedbenim aktom po hitnom postupku osigurala dostupnost zaliha osobne zaštitne opreme. Odlukom Komisije država članica koja želi izvoziti ovu opremu izvan EU-a mora prethodno dobiti odobrenje ostalih članica.

Ublažavanje društveno-ekonomskih posljedica:

·         Potpora uspostavi zelenih traka na opskrbnim rutama na kojima prednost ima prijevoz najnužnije robe poput hrane te najvažnije medicinske i zaštitne opreme.

·         Kako bi pomogla nacionalnim gospodarstvima, Komisija je donijela privremeni okvir koji članicama omogućuje odstupanje od pravila o državnoj pomoći barem do prosinca 2020. Također smatra da su ispunjeni uvjeti za aktivaciju klauzule o odstupanju u okviru Pakta o stabilnosti i rastu i traži od Vijeća prihvaćanje ove mjere.

·         Europska središnja banka je 19. ožujka donijela odluku o izvanrednom programu kupnje obveznica u iznosu od 750 milijarda eura kako bi gospodarstva lakše prebrodila krizu. Raspravlja se i o aktiviranju dodatnih 500 milijardi eura iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, što bi moglo ukupnu financijsku intervenciju približiti iznosu od 2 bilijuna eura. Predsjednik Parlamenta David Sassoli rekao je kako bi to bila „najveća demonstracija snage europske solidarnosti ikad viđena. Jača i od Marshallovog plana, programa koji nam je pomogao stati na noge nakon Drugog svjetskog rata.“

Komentari
Prethodni članakVAŽNO: Obavijest građanima o izradi propusnica!
Sljedeći članakBlagajna Vodovoda zapadne Slavonije ne radi do daljnjeg!