Članovi Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, pododbora Okučani proslavili su u subotu 20. travnja 15 godina rada i održali redovnu godišnju izvještajnu skupštinu.

Uz nazočnost gostiju iz prijateljskih KUD-ova, predsjednika SKD “Prosvjeta” iz Zagreba Čedomira Višnjića, načelnika Općine Okučani Ace Vidakovića i predstavnika Vijeća srpske nacionalne manjine u Okučanima je održana 15. skupština okučanskog pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Ovo društvo može se pohvaliti s više od 100 nastupa u proteklih 15 godina, što gostujućih, što domaćinskih. Svakako je najistaknutiji nastup na Smotri kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina Republike Hrvatske u Dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu. Isto tako, ovo društvo je bilo poznato po organizaciji vlastite Smotre kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina Zapadne Slavonije, koja nažalost nije zaživjela, te se samo nekoliko godina održavala u Okučanima uz sudjelovanje velikog broja gostujućih KUD-ova. Bez obzira na odlične pohvale od strane gostujućih društava, ova smotra se nije mogla dalje organizirati zbog odustajanja od financiranja iste Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. SKD “Prosvjeta” već niz godina konstantno dostavlja Savjetu prijedlog projekta za održavanjem smotre, što oni svake godine bez razmišljanja odbijaju.

Kako je istaknuo predsjednik društva Nikola Lončarević iz godine u godinu imaju sve manje financijskih sredstava, te su se koncentrirali više na nastupe do 100 kilometara udaljenosti iako su imali pozive iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije. Društvo ima problema i s podmlatkom, stariji članovi više ne mogu biti toliko aktivni, nažalost neki od njih su i umrli, tako da je upitan i opstanak društva u budućnosti. Ali radi se i preživljava, za što je najviše zaslužan predsjednik Nikola Lončarević koji je također već u poodmaklim godinama, te na svakoj skupštini napominje kako je voljan svoje mjesto predati nekom mlađem članu, ali nema zainteresiranih.

Spomenimo kako su na kraju skupštine dodijeljena priznanja članovima “Prosvjete” koji su u ovom društvu 5, 10 ili 15 godina. Nakon toga predsjednik Lončarević govorio je i o povijesti društva, te se prisjetio članova koji su bili zaslužni za osnivanje pododbora u Okučanima. Nažalost, dosta njih je preminulo, te je tako minutom šutnje odana počast svim preminulim članovima.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakNovogradiška šetnja subotom – 20.04.2013. (photo)
Sljedeći članak“Vukovi” najuspješniji taekwondo klub Slavonije i Baranje