Članovi Vokalnog ansambla „Lira” iz Starog Petrovog Sela nedavno su osvojili još jedno vrijedno priznanje. Naime, na 4. Međunarodnom horskom šampionatu „LegeArtis” održanom u Tuzli od 7. do 9. lipnja osvojili su treću nagradu u kategoriji vokalnih ansambala što je, kako ističu, za njih velik uspjeh kao potpuno amaterskog ansambla.

Osim toga, na ovogodišnjem „Tonkafestu” u Ogulinu, autorska duhovna pjesma voditeljice „Lire” profesorice glazbene kulture Renate Grgić “Da mi je znati” je pobijedila.

– Izvela ju je naša članica Antonela Rosandić uz tamburaški sastav koji smo sastavili od tamburaša našeg KUD-a Tamburica i KUD-a Drežnik. Sve to nam puno znači i još jedan je poticaj da nastavimo dalje – kaže Renata Grgić.

Entuzijasti i zaljubljenici u glazbu i druženje

VA „Lira“ osnovan 2000. godine i u početku djeluje kao dječji/djevojački crkveni zbor koji je sudjelovao na misnim slavljima. Ubrzo se pridružuju i muški članovi te Lira postaje mješoviti ansambl te se uključuje u rad KUD-a „Tamburica“.

Brojni nastupi na raznim smotrama, natjecanjima, samostalni koncerti, kao i oni humanitarnog karaktera, motivacija su za širenje kulture, njegovanje tradicije i sudjelovanje u novim izazovima.Njeguje sve vrste vokalnog izraza: obrade tradicijskih napjeva, klasičnu glazbu, popularnu glazbu, a najviše duhovnu glazbu. Ima zapažene nastupe na festivalima duhovne glazbe u Vukovaru, Krapini, Zadru, Ludbregu, Pakracu, a u Ogulinu 2015. osvaja i prvu nagradu stručnog žirija za pjesmu „ U srcu tvom“ (tekst i glazba: R.Grgić, arr. I. Gregurić), a 2019. odnosi prvu nagradu na istoimenom festivalu s pjesmom „Da mi je znati“ (R. Grgić) u izvedbi Antonele Rosandić, članice VA „Lira“ i tamburaškog sastava kojeg čine članovi KUD-a „Tamburica“ i KUD-a „Drežnik“.

Ansambl je sudjelovao i na međunarodnom natjecanju zborova u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa „Croatia Cantat“ 2016. u Osijeku (osvojena srebrna nagrada u kategoriji duhovne glazbe) te 2018. u Rijeci (osvojena srebrna nagrada u kategoriji mješovite glazbe). Također sudjeluje i na 4. Međunarodnom horskom šampionatu “LegeArtis” 2019. u Tuzli, gdje osvaja treću nagradu.Posebno izdvajaju i projekt u suradnji s „Rockoko“ studijem i producentom Tihomirom Ivanetić-„ABBA Medley“ uz tamburaški orkestar. Tom prilikom je snimljen i video spot za CMC televiziju, u produkciji Marija Šuline.2009. izdaje prvi nosač zvuka „Idu Anđeli“ (tradicijski božićni napjevi)2011. sudjeluje na nosaču zvuka Društva uz Tamburaški orkestar (tradicijski napjevi-obrade)2016. autorski CD Potraži mir (duhovne autorske pjesme)2017. pjesma i video spot-ABBA potpuri2018. CD Tamburom u svijet nezaboravnih melodija (vokali).

 

Komentari