U Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori kazali su kako zasad ne bi komentirali tu temu i da još nema službenog prijedloga Ministarstva financija.

Ministarstvo financija nastavlja s trošarinskom ofenzivom pa se od svibnja uvode 30 posto veće trošarine na alkohol. Istodobno s razgovorima vezanim za povećanje trošarina na šećer u bezalkoholnim pićima i cigarete, Ministarstvo financija vodi pregovore i s poduzećima iz industrije proizvođača alkoholnih pića. Prema neslužbenim informacijama, radni prijedlog porezne uprave je povećanje tih trošarina oko 30 posto, i to od početka svibnja, navodi Poslovni dnevnik.

Resorni ministar Zdravko Marić nove namete potvrđuje, a o postocima i konačnim izračunima još ne želi. Ističe kako razloga za paniku nema.

Država u svibnju sprema novi udar na džepove građana i poduzetnika; cijene alkoholnih pića lete u nebo, a izuzetak neće biti ni bezalkoholna pića koja sadrže šećer. U udruzi poreznih obveznika Lipa smatraju kako trošarine nemaju veze s brigom za zdravlje. Vjeruju kako je pozadina drugačija i ima veze s posljednjim povećanjima plaća u javnom sektoru.

Negoduju i proizvođači jakih alkoholnih pića. Resorni ministar Zdravko Marić nove namete potvrđuje, a o postocima i konačnim izračunima još ne želi. Ističe kako razloga za paniku nema.

“Sa svim tim korekcijama i uskladbama ne očekujemo da bi trebalo doći do značajnijih podrhtavanja na tržištu, bilo što se tiče samih proizvođača, bilo što se tiče samih potrošača”, kaže Marić.

Izvor: Poslovnidnevnik

Foto: Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članakGimnazija Nova Gradiška: Videouradak za nagradu Jan Amos Comenius za visokokvalitetno poučavanje o EU
Sljedeći članakPripremite se: Na kazališne daske Doma kulture uskoro stižu “Udavače”