Pred nama je još jedna tužna godišnjica enormne žrtve koju je Vukovar podnio tijekom srpske agresije na Hrvatsku.

18. studenog obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje prisjećajući se dana kada je 1991. slomljena herojska obrana Grada Vukovara.
Uz ovaj dan prisjećamo se i odajemo počast svim poginulim, smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata poručujući kako njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena, već trajno uklesana u temelje stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske.
Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ove godine će prigodnim programima biti obilježen u Vukovaru i Škabrnji te diljem Hrvatske. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.- 2021. obilježit će se pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“.

 

Danas, na 30. godišnjicu pada grada tradicionalno će biti formirana Kolona sjećanja, u kojoj će biti vukovarski veterani, obitelji ubijenih i nestalih branitelja i civila, državni vrh te građani iz cijele Hrvatske.

U Vukovaru se danas obilježava 30. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.
U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za grad završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom. Nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade poginula su 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.
Okupacija je značila protjerivanje većine nesrpskoga stanovništva iz grada i okolnih naselja, a ratni zločin počinjen je nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice na Ovčari.
Prema podacima vukovarske bolnice, ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostale su bez roditelja, a još danas 300-tinjak je Vukovaraca i dalje na popisu nestalih.

Nećemo i ne smijemo zaboraviti, vjerujemo da svako srce u Hrvatskoj danas kuca za Vukovar. Upalite svijeću, pomolite se, sjetite se njihovih stradanja jer Vukovar se nikada zaboraviti neće!

Komentari
Prethodni članakNovogradiščani se poklonili žrtvama Vukovara i Škabrnje i svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i žrtvama rata
Sljedeći članak208 novooboljelih osoba od COVID-19 u protekla 24 sata, četiri osobe preminule