U studenom je tradicionalni katolički blagdan Svetog Martina, koji se u većini naših krajeva slavi kao Dan Martinja, odnosno dan narodnog običaja krštenja mošta.

Pretpostavlja se da će biti povećan broj sudionika u prometu među kojima i onih koji će konzumirati alkohol. Prometna policija će u Dane Martinja provoditi akciju kojom će svoje aktivnosti pojačano usmjeriti najprije na sprječavanje vožnje pod utjecajem alkohola i opojnih sredstava, a pojačanim kontrolama i na strogo sankcioniranje i isključivanje iz prometa onih koji se u prometu zateknu u alkoholiziranom stanju. Vozač koji se u prometu zateknu u osobito teško alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem droga obavezno će se zadržavati u prostorijama policije i privoditi nadležnom prekršajnom sudu uz traženje izricanja kazne zatvora. Obzirom da su se brojne prometne nesreće dogodile zbog vožnje pod utjecajem alkohola, koje su za posljedicu imale teška stradavanja osoba, policija apelira na vozače da budu disciplinirani u prometu, te za upravljač vozila nikako ne sjedaju ukoliko su konzumirali alkoholna pića. Savjetujemo, ukoliko namjeravate konzumirati alkohol, koristite usluge javnog prijevoza ili taksija, dogovorite s nekim od prijatelja koji ne pije da vozi ili prespavate do prestanka djelovanja alkohola.

Martinje je uvijek bilo, a to je i danas,  vrlo važan događaj za svakog vinogradara i vinara kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice jer se upravo na taj dan 10/11. studenog – mošt i službeno pretvara u vino. Martinje se danas njeguje kao narodni običaj uz jelo, piće, pjesmu i glazbu. Običaj “Martinja” još uvijek njeguje se u sjeverozapadnim predjelima Hrvatske te u Slavoniji.

Postavlja se pitanje: “Zašto se mošt krsti baš na imendan Sv. Martina, te zašto se u toj prigodi najčešće jede guska? Legenda kaže ovako: – u 4. stoljeću živio jedan čovjek po imenu Martin. Bio je starorimski legionar i veliki ljubitelj vina. Nakon što je završio svoje školovanje u Francuskoj školi svetog Hilarijusa trebao je postati kršćanski biskup, međutim (kako kaže legenda) Martin to nikako nije želio postati. Na sam dan imenovanja biskupom Martin je napravio baš sve (kaže legenda) kako bi izbjegao imenovanje.  Između ostalog, sakrio se u guščak, ali guske ko guske odale su ga svojim gakanjem pa je tako ipak na kraju Martin postao visoki crkveni dostojanstvenik. No, našeg Martina to nije spriječilo da nastavi propagirati dobru vinsku kapljicu! Legenda kaže da je Sv. Martin uveo ceremonijal krštenja mošta (Martinje) koji je do tog vremena bio zabranjen, naime do tada je to bila poganska svečanost.

Komentari
Prethodni članakSlučaj bećarac – oslobađajuća presuda!
Sljedeći članakDanas u “Glasu naroda” o izborima