Ovaj autohtoni proizvod postao je poznat nadaleko, a kako bi se službeno predstavio javnosti, Udruga vinogradara i voćara Cernik jučer je po prvi puta organizirala gastro – manifestaciju Ćuptetijadu. Budući da se jučer 1. lipnja obilježavao i Dan Općine Cernik, manifestacija je bila i završni dio programa obilježavanja. Udruga je kroz neke druge manifestacija, kao što su Dani portogisca i Ocjenjivanje vina, već promovirala ovaj autohtoni proizvod, a jučer su to priredili kroz dan posvećen iskuljučivo ćuptetu. Sudjelovalo je dvanaest cerničkih obitelji, priređeno je preko dvije tisuće ćupteta, a ocjenjivački sud bili su posjetitelji koji su upisivali ocjene. Pravi rezultati još nisu stigli jer je broj glasova bio ujednačen za dvije obitelji.
Predsjednik udruge Zvonimir Živković rekao je da će sve sudionike pozvati na druženje, svima uručiti priznanja i proglasiti najboljeg sudionika, odnosno sudionicu. Uz ćuptete, koji su jučer konzumirani do posljednjeg primjerka, nudio se vinski gulaš, jela s roštilja te izvrsna domaća vina – graševina, frankovka te portogisac. Čari manifestacije doprinosilo je i mjesto održavanja – podrum cerničkog dvorca Kulmer koji je vlasnica i grofica Kulmer za ovu priliku ustupila udruzi. Prisustvovali su i predstavnici pobratimljene Općine Čavle u kojoj je i istoimeno mjesto Cernik, u blizini Rijeke. Kako bi večer dobila i glazbeni dio autohtonosti, zaduženi su bili tamburaši sastava Ledina. Udruga vinogradara i voćara broji pedeset i dvoje članova, dio njih je i stručno osposobljen za vinarstvo i voćarstvo što pomaže radu udruge koji se temelji na njegovanju vinske kulture, a imaju i podršku od Poljoprivredno – savjetodavne službe i ing. Vesne Alasić.
U nastavku donosimo jedan od recepata cerničkih ćupteta:
– U jednu posudu dodajte brašno, na njega izmrvite komadić germe, dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto.
– U mljeveno meso i sitno sjeckani bijeli luk dodajte ostale sastojke te dobro sjedinite smjesu.
– Napravite smjesu od mesa, zamijesite tijesto te ga stavite na radnu površinu i tanko razvaljajte te izrežite na kockice veličine oko 5×5 i na njega stavljajte smjesu od mljevenog mesa. Lagano s rukama podignite vrhove i to je to.
– Posudu u kojem ćete peći prelijte rastopljenom mašću i svaki pripremljeni ćuptet lagano umočite u masnoću i slažite s malim razmacima kako je prikazano na slici. Ne smiju se slagati preblizu jedan drugome, a ni jako razmaknut. Prije stavljanja, ćupteta u pećnicu još lagano prelijte s malo masti.
– Zagrijte pečnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 40 minuta.
Autor: Mario Trupinić/photo: Tihomir Podkonjak