Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški održao je konferenciju za medije. Pred novinarima su izjavu dale ravnateljica Uprave za socijalnu skrb u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić te vršiteljica dužnosti ravnatelja Centra Marija Jugović.

– “Obavila sam razgovore sa svim zaposlenicima, čekamo nalaze stručnih službi, prema kojima ćemo dalje postupati. Jedina kolegica koja nije došla na posao ima covid. Nismo dobili izvješće inspekcije. Ne bih komentirala ništa dok ne dobijemo službeno izvješće. Nije bilo nimalo lijepo ovih dana, to je naša stvarnost u kojoj trenutno živimo,” – kaže Marija Jugović.

-” Djelatnici centra su mi iznijeli osobna viđenja, stavove, načine na koji su provodili postupak i zasad ću ih zadržati za sebe. Ostalo troje djece su u redu, u udomiteljskoj su obitelji i zbrinuti su. Bili smo kod bake preminule djevojčice, dogovorili smo sahranu, odgođena je za nekoliko dana. Troškovi će se pokriti u dogovoru s obitelji. Prijetnje djelatnicima, centru i razriješenom ravnatelju prijavljene su policiji. Proveden je policijski očevid i u vezi s natpisom koji je osvanuo na zgradi centra.”

– “Apeliramo na javnost da se suzdrži od govora mržnje. Socijalni radnici su imali nebrojen broj prijetnji i poziva, naziva ih se ubojicama, prijeti se njima i njihovim obiteljima. Narušena im je sigurnost. Provodimo analizu kako bismo ubuduće izbjegli ovakve situacije. Izuzetno je važno u svim situacijama, kad govorimo o zaštiti djece, da u sustavu socijalne skrbi imamo i sve druge sudionike koji su izuzetno važni za sigurnost djece u ovim situacijama, tu mislim na sustav odgoja i obrazovanja, tete u vrtićima, učiteljima u školi, pedijatre.”

– “Trenutno nam nedostaje gotovo 700 socijalnih radnika u sustavu. Normativi prema kojima rade su izuzetno visoki. To namjeravamo mijenjati, ali ponavljam – nisu oni jedini koji sudjeluju u ovakvim postupcima. Tu su vam potrebni podaci od obiteljskih liječnika, pedijatara, teta u vrtiću, profesora u školi, članova obitelji… To je nešto što je obveza svih nas. I građani bi trebali javljati o takvim slučajevima, na vrijeme obavijestiti stručne službe,” – rekla je Tatjana Katkić Stanić 

 

 

Komentari
Prethodni članakU Brodsko posavskoj županiji 13 novih pozitivnih osoba
Sljedeći članakKino Nova Gradiške prikazuje: “Barb i Star na putu za Vista del Mar”