Predstavnici Grada Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem danas su održali radni sastanak s izaslanstvom Općine Gradiška, iz susjedne Bosne i Hercegovine kako bi definirali mogućnost realizacije eventualne prekogranične suradnje. Na čelu delegacije iz Bosne i Hercegovine bio je načelnik Općine Gradiška Zoran Adžić.

– Početkom sljedeće godine očekujemo raspisivanje natječaja za prekograničnu suradnju. Kolega Zoran Adžić i ja smo već duže vrijeme u kontaktu i već su određeni koraci učinjeni. Željeli smo se upoznati s njihovim kapacitetima i potencijalima i osnovati jednu akcijsku skupinu koja će povezati naša dva grada i krenuti u realizaciju nekih projekata prekogranične suradnje. Prezentirali smo im prednosti novogradiškog Industrijskog parka. Nešto slično imaju i oni, no uglavnom se radi o počecima. Željeli smo im prezentirati naša iskustva, no akcent je, prije svega, stavljen na prekograničnu suradnju. Ona obuhvaća vrlo širok spektar različitih programa koji se mogu odnositi na gospodarstvo, turizam, zaštitu okoliša…Cilj je napraviti skupinu koja će prezentirati i prepoznati potrebe jedne i druge strane, pa ćemo ići u tom pravcu i eventualno iskoristiti sredstva europskih fondova. Ulaženjem u partnerstvo na takvom jednom dodatnom projektu dobivaju se dodatni bodovi tako da ćemo nastojati zajedničkim snagama realizirati projekte na dobrobit svih nas – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

Sadašnji gospodarski trenutak i problematiku prezentirao je načelnik Općine Gradiška Zoran Adžić. Kako je istaknuo, njihov je prvenstveni cilj razvoj gospodarstva i stvaranje uvjeta za realizaciju povoljne poduzetničke klime, no kao i u drugim gradovima, prvenstveni im je problem nedostatak kvalificirane stručne radne snage koja sve više odlazi na zapadnoeuropska tržišta.

– Svaka suradnja je dobrodošla i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama prepoznati ona područja u kojima možemo ostvariti suradnju i doći do toliko željenog gospodarskog razvoja – zaključio je Adžić.

 

no images were found

Komentari