Kada nam je potreban stabilan izvor vitamina C iz prirode, redovito posežemo za narančama. Ovaj citrusni plod uistinu je dobar izvor tog vitamina (53 miligrama u 100 grama) što osnažuje imunitet tijela i pomaže nam boriti se protiv sezonskih prehlada, osim naranče donosimo vam još sedam namirnica koje su bogate C vitaminom. 

1. Crvena i žuta paprika
Trebate li ‘fiks’ vitamina C posegnite za paprikama! Stotinu grama crvenih i žutih paprika krije 190 miligrama vitamina C, što je gotovo dvostruko više od količine istog vitamina u zelenoj paprici, i četiri puta više od naranče. 

2. Brokula
Trebate dodatnih poticaja za uživanje u ovom zelenom povrću? U 100 grama nasjeckane brokule nalazi se čak oko 90 miligrama vitamina C. 

3. Kivi
Zeleno ‘dlakavo’ voće svakako uključite u svoju prehrambenu rutinu, jer stotinu grama krije oko 90 miligrama vitamina C. 

4. Guava
Nevjerojatnih 218 miligrama vitamina C nalazi se u 100 grama tropskog voća guave. Preporuča se guavu konzumirati u svježem obliku jer pripravci poput sokova u sebi nemaju jednaku vitaminsku vrijednost kao svježi plod. 

5. Kelj
Svježi listovi kelja pravi su izvori zdravlja. U stotinu grama ovoga povrća krije se otprilike 120 miligrama vitamina C, ali i značajne količine vitamina A i K, kao i dosta fitonutrijenata te vlakana. Želite li ga probati u ‘zabavnijoj varijanti možete isprobati ukusan i hrskav čips od kelja. 

6. Cvjetača 
Ne zaboravite niti na cvjetaču! Ovo prilagodljivo povrće koje možete jesti sirovo, ali i u nizu različitih jela ima otprilike 70 miligrama vitamina C u stotinu grama. 

7. Papaja 
U stotinu grama papaje naći ćete oko 60 miligrama vitamina C. Ova egzotična voćka odličan je izvor prehrambrenih vlakana, vitamina A i folata.

 

Izvor: Zadovoljna.hr

Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakIzgorjela kuća u Cerniku, pomozimo svi da je dignemo iz pepela /FOTO
Sljedeći članakKada upalu grla možemo liječiti sami, a kada trebamo doktora