Aktualni sat današnje, osme sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška obilovao je pitanjima iz raznih oblasti življenja grada i njegovih građana, ali i pitanjima o stranačkim uhljebima, stegama, političkim trgovinama i međusobnim prepucavanjima koje su građani imali prigodu čuti u izravnom prijenosu Radija Nova Gradiška, stoga im se u ovom izvješću nećemo vraćati.

Tko je što učinio, tko koga zaposlio, za vrijeme čijeg mandata, najbolje znaju akteri samih događanja, pa im ostavljamo “na dušu” da se o njima preispitaju i vide tko je u pravu, a tko, pak, u krivu.

S obzirom da bi građane najviše trebalo zanimati ono što se u gradu planira i radi, donosimo vam pitanja gradskih vijećnika i odgovore na njih.

SDP-ovog Ivana Adžića zanimalo je što je dosada učinjeno po pitanju izgradnje širokopojasnog interneta u gradu. Kako mu je odgovorio gradonačelnik Vinko Grgić, čeka se izrada Strategije širokopojasne infrastrukture koju bi trebala usvojiti Vlada Republike Hrvatske.

Država je, kako je objasnio Grgić, odlučila da osnovni punktovi za mobilnu telefoniju budu financirani od strane Europske unije, a ostanu u vlasništvu države. Kada se Strategija definira, nastavit će se s daljnjim radovima. U međuvremenu, u gradu je trenutno postavljeno 14 punktova za širokopojasni internet, brzine 30 do 50 megabita u sekundi.

Odgovorio je i na pitanje završetka radova na prilazu Gradskom groblju. Kako je istaknuo, završavaju se radovi na aglomeraciji ovoga područja, radi se elaborat kako bi se napravilo parkiralište i pješačke staze, a potom i pješački most na ovom dijelu.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik postavila je pitanje demografske politike u gradu, zatražila održavanje tematske sjednice na ovu temu te upozorila na sve veći odlazak obitelji iz grada, smanjenje razrednih odjela, ali i istaknula problem deficitarnosti stručnih kadrova iz pojedinih predmeta u školama. Također, istaknula je i potrebu postavljanja nadstrešnice na platou kod Gradskog groblja i mrtvačnice.

Gradonačelnik Vinko Grgić podsjetio je na nekoliko mjera koje čini Grad po pitanju demografske politike; povećana su sredstva za novorođenčad, mogućnost kupnje gradskih parcela po iznimno povoljnim uvjetima, olakšice za priključke komunalne infrastrukture, pomoć školama i energetsku obnovu Dječjeg vrtića Nova Gradiška.

HDZ-ov Željko Bešlić postavio je pitanje ilegalne deponije građevnog materijala kod bivšeg Hotela “Slaven” za koje je, prema njegovim riječima, odgovorno Poduzeće za ceste Slavonski Brod. Također, upitao je i zašto mještani Ljupine nemaju mogućnost besplatnog priključenja na aglomeraciju.

– Ugovor o aglomeraciji potpisao je bivši HDZ-ov gradonačelnik, u tom ugovoru nije bila uključena Ljupina. Zašto je to tako, ne znam, trebali ste pitati njega – odgovorio je Grgić.

SDP-ov Igor Babić postavio je pitanje izgradnje šetnice od gradskog bazena do “Tanga” te sveučilišnog kampusa.

– Što se tiče izgradnje šetnice u dužini od 1,5 kilometra “riješeni” su građevinska dozvola i natječaj, ugovor s izvođačem radova je potpisan, uskoro se kreće s radovima. Raspisan je natječaj za projektiranje sveučilišnog kampusa koji će se nalaziti na mjestu bivšeg Omladinskog doma, slijedi ishođenje građevne dozvole i pronalazak financijskih sredstava za njegovu daljnju realizaciju – odgovorio je Grgić.

Nezavisna Marijana Škara Ivković također se osvrnula na pitanje demografske obnove i ustvrdila da je prioritet, prije svega, u razvoju gospodarstva, osiguranju radnih mjesta i zapošljavanju.

Apostrofirala je potrebu pročišćavanja i produbljivanja kanala u prigradskom naselju Ljupina te uređenja parkirališnog prostora na prilazu zgrade na Urijama 23.

Kako joj je odgovorio gradonačelnik Grgić, u dogovoru s “Hrvatskim vodama” nastojat će se iznaći rješenje po pitanju održavanja slivnih voda u Ljupini, a  naselje Urije, točnije kućne brojeve 23, 17, 18, uskoro očekuje rekonstrukcija.

Na navedenom potezu postavit će se novi asfalt, urediti parkiralište te postojeći luk rekonstruirati i sanirati. Radovi bi, kaže Grgić, trebali krenuti početkom svibnja.

HDZ-ov Antun Škvorčević postavio je pitanje neadekvatne javne rasvjete u gradu. Kako je istaknuo, na pojedinim ulicama u gradu, poput Frankopanske, Male, Lobinog naselja, ona, uglavnom, ne funkcionira.

– Raspisan je višemilijunski natječaj za obavljanje komunalne djelatnosti održavanja javne rasvjete na području grada. 9. svibnja će biti potpisan ugovor, a potom se kreće s radovima. Najprije će led rasvjetu dobiti prigradska naselja, Ljupina, Kovačevac i Prvča, krećemo, potom, s ostalim ulicama. Radovi bi trebali biti gotovo u sljedećih 6 do 8 mjeseci – kaže Grgić.

Odgovoreno je i na pitanje tretiranja komaraca.

– Na temelju ocjene Zavoda za javno zdravstvo krenut ćemo s dezinsekcijom – kazala je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mihaela Đeraj.

Gradska vijećnica Vesna Đapić postavila je pitanje izgradnje kružnog toka u središtu grada i obnove pročelja zgrade Katastra.

– Raspisan je natječaj, uskoro kreće rekonstrukcija i izgradnja kružnog toka na potezu od gradske uprave i Gajeve ulice. Radovi na izgradnji kružnog toka i uređenju trga bi trebali biti gotovi do Novogradiškog glazbenog ljeta. Vrijednost svakog ovog projekta je oko dva milijuna kuna s PDV-om. Paralelno, ovih dana ćemo raspisati natječaj za uređenje pročelja zgrade Općinskog suda, a nakon toga Državna geodetska uprava sufinanancirat će nam 50 % cijene obnove pročelja Katastra, navrijednije i najstarije zgrade u gradu. Očekujemo potvrdu i nakon toga krećemo s radovima uređenja središta grada.

Očekuju se i prihodi od komunikacijskih kablova, dužine oko pet kilometara jer mi kao Grad imamo pravo na tzv. putarinu. Posljednjih devet mjeseci intenzivno radimo na ovom projektu i trenutno smo podnijeli zahtjev HAKOM-u i zatražili adekvatnu naknadu na koju imamo pravo. Ako se dogovorimo, Grad bi mogao ostvariti prihode oko milijun i 200 tisuća kuna, i kontiniurano svake sljedeće godine prihode od 400.000 kuna – odgovorio je Grgić.

SDP-ov Matej Zboril postavio je pitanje završetka radova na teniskim terenima na Slavči.

– U ovoj godini Grad je za završetak radova na teniskim terenima na Slavči osigurao 200 tisuća kuna. Uskoro kreću završni radovi i do osmog mjeseca očekujemo njihov završetak. Također na Slavči i na dnu Ulice kralja Dmitra Zvonimira postavit ćemo nova dječja igrališta, svaka u vrijednosti po 100 tisuća kuna.

HDZ-ova Ljiljana Lukačević postavila je pitanje opravdanosti pojedinih ulaganja u objekte društvene infrastruture te upitala što je s izgradnjom Društvenog doma u Ljupini i zašto se za pojedina područja angažiraju koordinatori, ukoliko već imamo pročelnike gradskih službi.

Vijećnik Hrvatskih laburista Stranke rada Vlatko Greiner osvrnuo se na prozivanja bivšeg gradonačelnika za, po njemu, stranačka zapošljavanja te “vratio lopticu” i podsjetio bivšeg gradonačelnika na radnje i zapošljavanja za vrijeme njegova mandata.

HDZ-ov Tomislav Bećirević upitao je što je s gradskim bazenom i nije li umjesto šetnice i izgradnje kružnog toka u središnjem dijelu grada bilo svrsishodnije konačno dovršiti ovaj projekt.

Također, podsjetio je na pitanje gospodarstva kao krucijalno i ono što ljude najviše zanima.

– Što se tiče gradskog bazena, uskoro će se dobiti građevna dozvola za ovaj projekt, potom će se ovaj projekt kandidirati za Europske fondove.

U kategoriji 127 gradova Hrvatske, Nova Gradiška se našla na četvrtom mjestu po zaposlenosti. Poduzetnički inkubator, CEKOM, “Klimaoprema” koja ide dalje s izgradnjom pogona, samo su neki od projekata na kojima se intenzivno radi i koji pridonose novom zapošljavanju.

Novogradiški Industrijski park se širi, ovog trenutka mogu vam reći da su u njegovu proizvodnju “ušle” četiri tvrtke, među njima i poznati “Rimac automobili”. Sve su to činjenice koje pridonose povećanju zaposlenosti i razvoju gospodarstva, stoga sam optimist i idemo dalje – kaže Grgić.

Na kraju današnjeg “Aktualnog sata” SDP-ov Marijan Radić postavio je pitanje postavljanja završnog, tzv. habajućeg sloja u Ulici kralja Petra Krešimira i ulicama koje se “vežu” te još jednom pozvao građane da se odazovu pozivu na besplatne priključke na vodu koje osigurava veliki projekt aglomeracije Nova Gradiška – Cernik – Rešetari.

Kako mu je odgovorio gradonačelnik Grgić, u Gradu postoje prioriteti izvođenja radova. Na prvom je mjestu uređenje neasfaltiranih ulica, stoga će ove godine u taj projekt ići Ulica svetog Roka, Domčeva, braće Radića i ostale. Slijedi potom uređenje centra grada i na trećem je mjestu završetak tih ulica.

Predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić izrazila je zadovoljstvo realiziranim radovima u naselju Urije te podacima o rastu zaposlenosti u gradu i pozitivnim gospodarskim i inim projektima.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakIndustrijsko – obrtnička škola Nova Gradiška domaćin Državnog natjecanja
Sljedeći članakMiss Universe Hrvatske Mia Pojatina u svome gradu / foto