Svakom liječniku život je najveća, neprikosnovena vrijednost. Vrijednost zbog koje učimo i zbog koje se žrtvujemo. Za život se svakodnevno borimo. Spašavamo ga, unaprijeđujemo ga, produžujemo… za život dajemo sve od sebe, misli su i ciljevi većine ljudi koji završavaju medicinu i izabiru zanimanje liječnika.

Sve više je ovo traženo zanimanje, ali i posao koji traži maksimalnu razinu odgovornosti, stručnosti, ali neizbježno donosi i određenu dozu stresa.

U novogradiškoj bolnici proteklog je tjedna boravila skupina mladih studenata pete godine Medicinskog fakulteta iz Osijeka koji su u našoj ustanovi, na Odjelu za kirurgiju, pohađali stručnu, nastavnu praksu.

Među njima je bila i naša Novogradiščanka Lucija Brdar. Rado je porazgovarala s nama i otkrila svoje motive za odabir ovog poziva:

– Iskustva tijekom studija, ali i na praksi u Općoj bolnici Nova Gradiška su više nego dobra, odlična. U novogradiškoj bolnici prošli smo dosta toga na Odjelu za kirurgiju, imali fakultativne aktivnosti, izlete i u svakom slučaju korisno smo zaokružili ovaj proces obrazovanja.

Malo smo se odmaknuli od knjiga i vidjeli kako to sve funkcionira u praksi.

Doživjeli smo nešto što u sklopu samih vježbi na fakultetu nismo imali priliku. Odradili smo i dežurstva tako da smo mogli vidjeti kako je, zaista, raditi u praksi 24 sata, vidjeti kako je to buditi se tijekom noći zbog intervencija i doživjeti nešto što tijekom nastave nismo imali priliku.

Zašto sam se odlučila za studij medicine?!

Moram priznati, nekako impulzivno, na kraju same mature, ali nisam požalila. Iskustva prethodnih studenata su većinom bila dobra, a većina nas je ovaj studij upisalo zbog ljubavi prema drugima, pomoći i liječenju, ali i zapošljavanja s obzirom na činjenicu da je posao liječnika deficitaran.

O specijalizacijama zasada još uvijek razmišljamo. Neki su već odlučili, neki se traže, netko želi ostati u Hrvatskoj, ali neki i ne.

Korisnica sam stipendije Brodsko posavske županije koja je izuzetan potez i veliki poticaj za daljnje školovanje. Ja vjerujem da će među svima nama biti dosta studenata koji će se vratiti u svoj grad i kraj. Što poručiti budućim studentima medicine? Postoje određene prepreke, no bitno je biti ustrajan, raditi, učiti redovito i uspjeh neće izostati. No, najbitnije je, bitno je voljeti ovaj posao – s osmijehom kaže ova buduća mlada liječnica.